Съдът отмени допълнителните такси в забавачките

Хасковският административен съд отмени допълнителните такси в детските градини, които бяха гласувани от Общинския съвет през декември миналата година. С промени в наредбата за местните данъци и такси ОбС определи суми за допълнителните услуги, предлагани в забавачките. За тях и преди са се събирали пари, но те се съхранявали от родителските настоятелства. За да се въведе ред и за по-голяма прозрачност при изразходването на средствата кметът Георги Иванов бе предложил да се одобрят такси, които родителите да плащат за допълнителните дейности в детските заведения. Те бяха по 10 лева за участие на детето в една дейност, 7.50 лв. за втора, 5 лв. за трета. Предвидени бяха облекчения за второ дете в семейството.

Решението на ОбС бе спряно от областния управител Ирена Узунова дни след сесията и вкарано в съда с искане за отмяната му. Според нея това решение е незаконно, защото събиране на пари за допълнителни дейности в детските градини може да става само по желание на родителите. В решението на Общинския съвет обаче тази нова такса била определена като задължителна.

Административните магистрати приемат съображенията й. Според мотивите към съдебното решение Общинският съвет може да определя такси само за услуги, които предоставя самата община. А от дебатите в зала „Хасково“ през декември стана ясно, че допълнителните образователни услуги ще се предоставят от Младежкия център. Освен това подобна такса не може да има задължителен характер, тъй като това е незаконно, пише в съдебното решение. То може да се обжалва пред Върховния административен съд.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини