В Саудитска Арабия осъдиха мъж на парализиране

Мъж от Саудитска Арабия може да бъде наказан по принципа „око за око, зъб за зъб“, ако не успее да уреди спора си с пострадал, който от десет години е парализиран по негова вина. Съдът осъди обвиняемия на парализиране, ако той не плати поисканата компенсация, съобщи Saudi Gazette.

24-годишният Али ал Кауаер е лежал десет години в затвора, след като намушкал с нож в гърба свой приятел, когато и двамата били на по 14 години. Пострадалият обаче, който в резултат на нападението е парализиран и повече няма да може да ходи, и до момента не е простил и настоява да получи поисканата компенсация от 270 000 долара.

Ако искането му не бъде изпълнено, Али ал Кауаер ще бъде парализиран по хирургически път. Така според саудитския съд мъжът ще може да усети тежестта на страданията, които изпитва неговият приятел.

60-годишната майка на Али разказа, че са се опитвали да съберат посочената сума през всичките десет години, но досега не е събрана и едната десета част от нея. „Десет години безсънни нощи. Побелях без време, мислейки как да спася сина си. Аз обаче нямам парите, а нямам на кого другиго да разчитам, тъй като мъжът ми почина“, казва жената. Тя съчувства на ищеца и смята, че той заслужава да получи тези пари. Единственият начин тя вижда в помощ от благодетели.

В борбата за пълноценен живот за Али се включи и „Амнести интернешънъл“. „Парализирането на човек като наказание е изтезание. Това решение е шокиращо, дори като имаме предвид такива традиционни за Саудитска Арабия присъди като удари с камшик“, каза заместник-директорът на правозащитната организация за Близкия изток и Северна Африка Ан Харисън, цитирана на сайта на организацията. „Време е Саудитска Арабия да си спомни за международните си задължения и да се откаже от тази присъда“, заяви Харисън.

Дори в консервативната Саудитска Арабия съдиите много рядко прибягват до принципа „око за око, зъб за зъб“. Последният път това стана през 2000 г. , когато лекари отстраниха око на египтянин, който залял свой сънародник с киселина, в резултат на което пострадалият изгубил окото си, пише NEWSru.

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини