Аутизъм - 1 от 88 деца с проблем

1 от 88 деца развива проблеми от аутистичния спектър, според цитирано напоследък проучване.

Това разказа Красимира Костадинова - главен асистент от Национален център за опазване на общественото здраве (НЦОЗА), цитирана от БНР.

Епидемиологични проучвания в Европа, и особено в САЩ доказват бърз темп на разпространение на този проблем. Аутизмът придобива толкова широко разпространение, че дори ООН се ангажира с разпространяване на информация за проблема и търсене на решения.

Средното разпространение на аутистичните проблеми е от 1:110 до 1:150 деца в различните държави, което е изключително голям брой.

За да се подпомогне грижата за тези деца, експерти от НЦОЗА обучават общопрактикуващите лекари и педиатрите да разпознават първите признаци на аутизма. Целта е децата да бъдат насочени навреме за специализирам преглед и диагностика, за да може да се започне ранна терапия с психолог, логопед и други специалисти.

Над 90% от децата с аутизъм имат специфично заболяване на храносмилателната система, разказа американският професор по гастроенетрология Артър Кригсман. По думите му децата с аутизъм често не могат да обяснят тези си страдания, затова те не се лекуват с години. Когато лекуваме стомашните им проблеми, децата спират да изпитват болка.
Това естествено прави работата на други специалисти - психолози, логопеди, специализирани учители - по-ефективна, и резултатите на тези деца се подобряват, разказа проф. Кригсман при последното си гостуване в България през март.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини