Стопаджиите на 21 век - през Facebook

Все по-популярна, една нова версия на автостоп се заражда в социалните мрежи.

Тя се нарича rideshare - публикуване на обяви в уебсайтове като Kijiji, Facebook и Craigslist, с които да поискате или да предложите пътуване из цялата страна. Става дума за Канада, обширен материал по темата публикува globalnews.ca

Основната причина хората да използват rideshare е да си поделят пътните разходи.

"С цените на горивата, такива каквито са, това е ефективен начин да се пътува", каза Руди Закария.
Закария многократно използва Kijiji, за да публикува обяви за rideshares. Съвсем наскоро, той потърсил спътник за пътуването си до Уинипег тази седмица.

"Търсех някой, който е зрял, няма нарушения, на законната възраст за шофиране, над 25, има минимален багаж и търси начин да се стигне от точка А до точка Б по-икономично и разбира се, да е в състояние да подели разходите, както и отговорностите при пътуването", обяснява Закария.

Докато Закария казва, че той винаги е наясно и знае какво да очаква от своите обяви, от канадската полиция предупреждават, че този модерен вид автостоп е също толкова опасен, колкото качването на непознат на пътя.

"Това е едно от нещата, които нашите родители ни разказват никога да не правим, и макар да оценявам икономията на гориво и ограничаването на разходи, този начин на пътуване е с висока степен на риск", обяснава ефрейтор Колет Зазулак от канадската кралска полиция.

"Със сигурност това е толкова опасно, колкото и на автостоп. Някой, който може би търси да примами хората или има мотиви, които не са добри, може да отиде на тези сайтове и да намери своите жертви точно там".

Зазулак силно препоръчва на хората да не предлагат или приемат да возят непознати, но казва за тези, които все пак се решат на rideshare, да го правят безопасно.

"Носете мобилен телефон със себе си. Нека хората да знаят къде отиваш, кога се очаква да пристигнате, да има някаква информация, поне описание на лицето с което пътуваш и да си сигурен, че имаш постоянен контакт с хората ", обяснява полицаят. "Ако нещо се случи, когато някой е в подобна ситуация и това е извънредна ситуация, той трябва да се обади на 911. Явно не може да се скача от движещо се превозно средство, но във всеки един момент трябва да се търси начин да избяга и да сигнализира на полицията възможно най-скоро. "

Закария също мисли за безопасността, когато предлага пътуване и не се страхува да каже "не". "Обикновено съм срещал хората преди, ако не - търся начин да се срещна с тях предварително, Ако имам някакво съмнение или лошо предчувствие, просто казвам "не".

Той казва, че хората не трябва да се страхуват от идеята, но те трябва да подходят разумно.

"Мисля, че повечето хора са добри. Светът е прекрасно място. Срещал съм някои забележителни хора, докато съм правил това и не е начин да живееш живота си, като живееш в страх. Като се казва, напиши си домашното, подготви се и ако имаш някакви опасения, просто кажи не".

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини