Ресторантьори: Нямаме болен персонал, никой не ни е казвал за проблем

Председателят на БАРХ Стойчо Ганашев в средата, водеще недоволството на хасковските ресторантьори

Браншовата асоциация на ресторантьорите и хотелиерите в Хасково официално протестира срещу тиражираната в публичното пространство информация, че елитни хасковски заведения имат болен/заразен с туберкулоза персонал. Новината изтече в понеделник на пресконференция в РЗИ по повод световния ден за борба с туберкулозата. По думите на признатият експерт в областта на белодробните заболявания, д-р Веселин Калфов, болестта не само не е преборена, но и продължава да създава сериозни проблеми на хасковлии. При проверка през миналата година на персонала на хасковските заведения се установило, че сервитьори и готвачи на престижни ресторанти са „инфицирани“ с бацила на туберкулозата. Нещата лъснали след като през 2012-та влязла в сила наредба изискваща задължително изследване за туберкулоза за работещите в обществени заведения. 

„Не оспорваме че може да има такива случаи, но е недопустимо всички заведения да се вкарват под общ знаменател“ заявиха днес от Асоциацията. Членове на БАРХ са абсолютно чисти, никой не им се е обаждал дори за да им съобщи, че има такъв проблем с хората им. В нарочна декларация Асоциацията пита „ Защо медицинските специалисти не са уведомили собствениците на заведения, ако проблема е бил толкова сериозен“. 

БАРХ се жалват и от манипулативното според тях представяне на новината в медиите и недоумяват защо информацията се вади сега, а не през 2012-та. Наложи се присъстващите журналисти да изяснят, че данните са поискани и дадени като обобщение за 2012-та година, по конкретен повод - световния ден за борба с туберкулозата. А източника е публичен и достоверно цитиран, което обезсмисля твърденията за манипулация.

Ресторантьорите обаче смятат, че това е нов удар по техния бранш, който и без това е изправен до стената от многобройните рестрикции, които са му наложени. Сред най-болезнените са забраната за тютюнопушене и заплащането на авторските права от звучащата в заведението музика. „В казармата имахме едно правило-не издавай заповед ако не можеш да наложиш изпълнението им“, каза председателят на БАРХ Стойчо Ганашев. И даде пример: спазването на наредбата за пълна забрана за тютюнопушене на обществени места се следи само 3-ма инспектори, а заведенията в областта са повече от 2 000. 

*Haskovo.net напълно подкрепя БАРХ в недоволството им от породителото се недоразумение. От дълго време настояваме пред институциите, че нарушителите трябва да се посочват поименно, вместо всички сродни фирми/предприятия/учреждения да се поставят под общ знаменател. Същевременно държим да уточним, че сме едни от малкото, която в отразяване на новината не употребиха думите „зараза“ „болни“, „епидемия“ и прочие. Нещо повече, прецизно изяснихме разликата и посочихме само потенциалната опасност. Затова не считаме че обвиненията за манипулативност се отнася до нас.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини