Поход на „карети“ откри Конският Великден в Хасково

Наперен жребец водеше колоната от каруци

Поход на 23 каруци блокира за кратко движението по булевард "България" в района на зеленчуковия пазар, след като конските сили отнеха газта за да пропуснат конската тяга. Дългата колона претоварени с хора ППС-та не позволяваше изпреварване или разминаване, защото около повечето каруци щъкаха резервни кончета. Картинката се допълваше и от дузината „волни ездачи,“ които заиграваха животните си по пътното платно. Повечето от животинките бяга "пременени" с лъскави сбруи и седла, с ярки панделки на опашките и гривите. На всяка втора каруца пък бе закрепено българското знаме. Шофьорите с камшик гръмко призоваваха да се даде път на "каретите", тоест най-"дюсдисаните"/натъкмени, украсени/ каруци, които водеха шествието. Всички коне бяха "жребци", въпречи че очевидно някои бяха от противоположния пол. Честта да водят "каретите" се падаше само на непроскубани коне, олиселите бяха вързани отзад, за да не развалят гледката.

Шествието бе началото на празненствата за днешния Тодоровден, известен още като Конски Великден. Той се отбелязва за пръв път от 10 години в Хасково. По предварителна информация, броя на записаните участници в започващите по обяд състезания надхвърля 50 души. Надбягванията ще се проведат на бившия полигон на ОСО-то намиращ се над кв. "Червена Стена" в посока вилна зона Каменец. 

Кушиите включват надбягване в галоп, с рисаци/в тръс/, състезание на каруци и двуколки. Като за първи път от 10 години са предвидени и щедри награди. Освен традиционните купи и грамоти ще има и парични премии и фураж за конете.

Репортаж за хасковските кушии очаквайте следобед.

Г.Христов

Карета водена от чифт расови коне
Шествието бе патриотично настроено
Още "карети"
Конете бяха специално украсени
ППС-тата си водеха и резервен двигател отзад

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини