Психиатри и психолози тръгват по региони в търсене на евентуални самоубийци

Министерството на здравеопазването разпореди на Регионалните здравни инспекции да изготвят и стартират комплекс от мерки за оказване на психологическа помощ за превенция на самоубийствата.
Мярката се предприема в отговор на зачестилите случаи в страната на самозапалване, уточняват от пресцентъра на МЗ.

Припомняме, за малко повече от месец имаше 6 случая на самозапалване, 3 от които - фатални. Последният беше вчера - на 40-годишен мъж от силистренското село Ситово, който e в медикаментозна кома. Пред лекарите пострадалият е споделил, че е посегнал на живота си от отчаяние, като постоянно е повтарял: „Писна ми! Няма хляб, вече не се издържа!".

Предвижда се също специалисти да извършват и антикризисни интервенции сред очевидци на самоубийства, при които има риск от възникване на посттравматични психични последствия, се посочва в писмо на заместник-министъра на здравеопазването д-р Мирослав Ненков до директорите на РЗИ.

Въз основа на дадените насоки до 25 март 2013 г. всяка здравна инспекция трябва да предостави в МЗ своята концепция и информация за планираните действия в съответния регион.

РЗИ трябва незабавно да стартират програми, включващи превантивна и терапевтична работа на психолози и психиатри с рискови групи от хора, при които рискът е свързан с автодеструктивно поведение, както и суицидно поведение със самозапалване или по друг начин.

Едно от предложенията е да се използва съдействието на компетентни специалисти в областта на психичното здраве, които да посочат модели на поведение за справяне при криза и да демотивират лицата в риск за предприемане на самоубийствен акт.

Като друга възможност за превантивна помощ се посочва организирането в лечебните заведения на „отворени врати" и консултиране в областта на психичното здраве и болести.

Обществените съвети по психично здраве, създадени към всяка РЗИ в рамките на Политиката за психично здраве 2004-2012г., ще осъществяват координирането на цялостния процес.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини