Дунав продължава да се покачва: Втора степен на готовност в Лом, Видин пред Кризисен щаб

750 см. достигна нивото на река Дунав при Видин. Ако през следващото денонощие продължи покачването на реката, ще бъде свикан Кризисният щаб и ще бъде обявен първият етап от плана за действия при високи дунавски води, съобщи БНР.

Незначителното повишение на дунавското ниво засега само тества готовността на службите за реагиране при високи води. Все още не са притеснителни достигнатите в акваторията на Видин стойности на водния стълб, но екипи на Хидротехническия район на Напоителни системи обхождат периодично дигите. Отводнителната помпена станция Видин - Кошава продължава да работи по график на денонощен режим. Утре и в четвъртък междуведомствена комисия ще извърши поредната проверка на защитните съоръжения във Видин, Брегово, Арчар и Кошава. Регистрираният спад на нивото в горен Дунав предполага застой в българския участък.

В Русе няма опасност от наводнения въпреки високото ниво на реката. През следващите дни ще се направи оглед на дунавския бряг и на защитните диги на територията на русенските общини. Ще бъде огледано и крайбрежието при русенските села.

При Силистра нивото на Дунав се е покачило с 35 см. през нощта. Реката продължава да се покачва с по сантиметър на час. Със заповед на областния управител Николай Димов от вчера е въведено денонощно наблюдение в силистренския участък.

753 см е нивото на река Дунав при Лом и е въведена втора степен на готовност в общината, каза Красимир Христов, специалист „Управление кризи”, предаде Фокус. Той посочи, че се наблюдават дигите край реката, има определени постове, които оглеждат целостта на съоръженията и се следи три пъти дневно нивото на реката.

"Групите за обход са предимно от хора на „Напоителни системи” и оглеждат дигите в Орсое и Добри дол. Екипи на пристанищния комплекс оглеждат техните защитни съоръжения”, обясни Христов.

Няма информация за нарушаване на целостта на дигите край Лом, категоричен е специалистът. Вдига се нивото на подпочвените води в ниските части на Орсое, там има залети около 700-800 дка. В района на помпена станция Добри дол, която захранва с вода град Лом, има много слабо появяване на подпочвени води. „Помпената станция е застрашена от подпочвени води, когато нивото на река Дунав се повиши до ниво 850 см – 900 см”, обясни специалистът.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини