Слънчевото изригване през 774 г. е било най-мощното в историята

Суперизригването на Слънцето през 774 г. от нашата ера е било няколко пъти по-мощно от предишния рекордьор – „събитието Карингтън” от 1859 г., като то е било способно да унищожи всички електронни прибори и електрически мрежи на Земята, посочват астрономи, цитирани от РИА Новости.

На Слънцето периодично се случват изригвания – взривообразни епизоди с отделяне на енергия под формата на видима светлина, топлина и рентгеново излъчване. Досега се смяташе, че най-силното изригване се е случило през 1859 г. по време на т.нар. „събитие Карингтън”. При това изключително мощно изригване са се отделили приблизително 10 йотаджаула (10 на 25-та степен) енергия, което е 20 пъти повече енергия, от отделената при падането на метеорита, унищожил динозаврите и морските рептилии.

Ейдриън Мелът от университета Лоурънс в щата Канзас и неговият колега Брайън Томас от университета Уошбърн в Топека (САЩ) изучиха „суперизригването” през 8 век от нашата ера, чиито следи бяха открити наскоро в годишните пръстени на японски кедри.

Изследователите отбелязват, че според първооткривателите на древното изригване, японските физици под ръководството на Фуса Мияке от университета Нагоя, мощността на така нареченото „суперизригване” е надвишавало всички известни случаи на слънчева активност с няколко пъти.

Източник: novini.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини