Студент върна 5000 лева, грешно преведени в неговата сметка

Мирослав, студент по медицина в София, върнал 5 хиляди лева, след като те били преведени погрешка в банковата му сметка, съобщи БНТ.

 Преди дни той решил да погаси частично заем по кредитната си карта с месечна вноска от 50 лева. Прави го чрез ПОС-терминал в близката до дома му бензиностанция.

"След като бях направил транзакцията, установих, че вместо вноската от 50 лв. и 50 ст. имам хиляда пъти повече - т.е. 5050 лв. Аз давам 50 лв. и 50 ст., а тя ми въвежда 5050 лв. и 0 ст.", разказва студентът. Той не разбрал веднага за грешката.

Преди това той и служителката подписали касови бонове и си ги разменили, както изисква процедурата. Не обръщат обаче внимание, че сумата е завишена. Така Мирослав получава документ, който удостоверява, че е внесъл 5000 лева и от този момент нататък парите на практика стават законово негови.

"Часове по-късно ми се обадиха от картовата организация и ми казаха, че по моята сметка е постъпила главоломна сума. Да, можех да кажа, че съм внесъл парите, но не това беше идеята. Никой не би ги отказал, но в крайна сметка реших, че трябва да постъпя хуманно и да се върнат, защото това може би щеше да коства годишната заплата на служителката", обясни студентът. 

След случката обаче Мирослав установил друг парадокс, който нарича чисто "работа по български". Удържали му 50 ст. за транзакция, с която поправя тяхната грешка. "Аз съм върнал парите, но те са ми удържали 50 ст. за грешката. Така всъщност аз си платих за грешката. Въпросът е принципен, не е за 50-те стотинки", обясни Мирослав и добавя, че това няма да го спре да постъпва принципно и занапред така, защото просто е възпитан с добро.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини