Журналист съди Бойко Борисов за дискриминация на полова основа

В Комисията за защита от дискриминация е постъпило оплакване срещу премиера Бойко Борисов. Журналистът Велизар Енчев е възмутен, че министър-председателят храни в устата младите жени и момичета, които му поднасят питка при откриването на различни обекти, съобщи bTV.

Енчев смята, че поведението му е унизително за дамите. Той е проследил навика на премиера през последните три години и е предоставил на комисията доказателства: снимки и репортажи от новините. На някои от тях се вижда как премиерът пъха в устата на момиче парче питка, след което го потупва по бузата.

„Лично според мен това е грубо нарушение на правата на човека, дискриминация на полова основа, нехигиенично и неестетично действие,” коментира журналистът. Освен това той смята, че с поведението си Борисов е нарушил закони и коментира, че глобата може да стигне и до 3000 лева.

Според водещия на телевизия СКАТ, Борисов нарушава и българската традиция. При поднесена погача, гостът винаги трябвало да я опита. Отказването да поемеш този дар от домакина било груба обида към него и показвало високомерие от гостуващия.

Досега обаче няма жена, която да се е оплакала и поне не личи дамите да виждат нищо смущаващо в действията на премиера.
"Честно казано, хляб и сол - това е традиция", заяви софиянка.
"Мисля, че има много по-сериозни неща от това", допълни друга.
"Е кое е дискриминационно - на мъже ли да дава? Това е глупаво", смята пък трета.

Въпреки това, очевидно разбрал за сигнала на журналиста, Бойко Борисов е спрял изобщо да отчупва от питките, когато реже ленти. Телевизията излъчи кадри, в които той кара регионалния министър Лиляна Павлова да го прави с думите: "Вземай ти, че ме съдят за такова..."

Делото в Комисията за защита от дискриминация тепърва ще бъде гледано.

През 2009 г. срещу Бойко Борисов, който по това време беше кмет на София, беше разглеждано друго дело в комисията. То бе заведено от клуба за активна политика на БСП-Бургас заради негово изказване, че "всички в БСП са без морал". В жалбата си социалистите твърдяха, че Борисов ги е дискриминирал по политически признак. Комисията му състави акт и постанови да се извини на засегнатите. Той обаче отказа да го направи и му беше наложена парична глоба.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини