Искат анулиране на Ньойския договор

На траурен митинг пред сградата на представителството на Европейската комисия в София лидерът на „Атака“ Волен Сидеров поиска позорният за България Ньойски пакт да бъде развален, а Западните покрайнини в Сърбия и регионът на Струмица в днешна Македония да ни бъдат върнати обратно, предаде КРОСС.

Сидеров аргументира искането си с аргумента, че Ньойският договор вече няма сила спрямо Сърбия и БЮРМ, и е недействителен по отношение на Западните покрайнини и Струмица поради изчезването на страната, с която е бил сключен - Сърбо-хърватско-словенската държава Югославия.

"Логично следва, че постановките на този договор също престават да съществуват, т.е. парцелите, които са т.нар. Западни покрайнини и са били отнети, би трябвало автоматично да бъдат върнати в територията на България", заяви Сидеров.

Специална петиция с искането бе официално връчена на Зенеида Христова, ръководител на ЕК у нас на 27.11.2008 година, но резултат няма до момента.

„Атака“ настоява Българската държава да изиска от  ЕС да се произнесе по този въпрос, който е един юридически казус, Ньойският договор да се обяви за невалиден и Западните покрайнини в Сърбия и регионът на Струмица в днешна Македония да ни бъдат върнати обратно.

Ньойският договор е договор между България и страните от Антантата, поставил край на участието ни в Първата световна война. Подписан е на 27 ноември 1919 г. в кметството на парижкото предградие Ньой сюр Сен. Според договора България трябва да предаде на Кралството на сърби, хървати и словенци Западните покрайнини - села в Кулско, областите около Босилеград, Цариброд и Струмица. Антантата поема под управление Беломорска Тракия, но става ясно, че тя ще бъде дадена на Гърция. Потвърждава се румънското владение над Южна Добруджа.

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини