Вето заплашва бюджета на ЕС

Латвия и Италия могат да наложат вето на споразумението за седемгодишния бюджет на ЕС, ако не е в техен интерес, обявиха високопоставени лица, съобщава Euroactive.

За момента Австрия, Великобритания, Дания, Румъния и Швеция заплашват да наложат вето, ако споразумението вреди на техните национални интереси.

Лидерите на 27-те страни се срещат днес и утре в Брюксел, за да дебатират бюджет 2014-2020. Няколко страни се присъединиха към Великобритания и заплашват да наложат вето върху предложенията за бюджета.

Ако нашите интереси са напълно игнорирани, ние не изключваме възможността да наложим вето", каза премиерът на Латвия Валдис Домбровскис.

Той не одобрява предложението земеделските производители в Латвия да получат само 53% от средните за ЕС субсидии за селското стопанство.

В момента Латвия получава субсидии в този сектор 35% от средните за ЕС, но смята, че трябва да получава 80% от средните за ЕС. Фермерите в Балтийските страни настояват за повече директни плащания, за да се доближат до средните за ЕС.

В момента Латвия, Естония и Литва имат най-ниските постъпления на директни плащания за хектар в ЕС.

Рим също заплаши да наложи вето на бюджета. Италианското правителство може да наложи ветото си, „ако е в ущърб на нашите граждани, ако не е балансиран и не отговаря на нашите критерии за солидарност и ефективност".

По-рано този месец и други държави заплашиха, че могат да наложат вето.

Австрия иска отстъпки за вноските, които дава за бюджета и да не бъдат намалявани субсидиите за развитие на селското стопанство.

Британският премиер Камерън е първият лидер, който обяви, че може да използва правото на вето. Дейвид Камерън заплаши да блокира бюджета с правото си на вето, ако европейските лидери одобрят по-висок бюджет. Според него нивото на бюджета трябва да бъде съобразено с прогнозираната инфлация и не по-високо от нея.

Дания и Швеция искат отстъпки по вноските.

Румъния не желае да бъдат намалявани средствата за селското стопанство и за развитие.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини