Северна Корея построи ядрен реактор

В севернокорейския ядрен център Йонбьон е приключено строителството на ядрения реактор. Това съобщи южнокорейската телевизия KBS, предаде БЛИЦ.

На направени от Космоса снимки се вижда, че над атомния реактор е издигнат купол с диаметър 22 метра и височина 40 метра. Освен това, приключило е и строителството на външните стени на залата на турбината.

Въз основа на информацията, според южнокорейските експерти, има основания да се предполага, че Северна Корея е приключила работата по строителството на леководороден реактор с монщност между 25 и 30 мегавата, започнала през 2010 г.

На снимките се вижда още, че на ядрения полигон до селището Пхунгери има признаци за активно строителство на един или няколко тунела. Там купчините с пясък са се увеличили значително спрямо тези на снимките, направени през април.

Междувременно, южнокорейският вестник The Chosunilbo съобщи, че Ким Чен Нам, по-големият син на покойния Ким Чен Ир и брат на Ким Чен Ун, се е преместил да живее в Сингапур в началото на 2012 г.

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини