Процесът за жестокото убийство на сестрите Белнейски почва от начало

Решението на Върховния касационен съд за връщане за ново разглеждане на делото "Белнейски" не подлежи на обжалване. Магистратите прецениха, че делото трябва да бъде гледано отново от Апелативния съд в Пловдив, който през ноември миналата година потвърди доживотната присъда без право на замяна на Лазар Колев, наложена Пазарджишкият окръжен съд.

Според ВКС подходът за проверка на основните групи доказателствени източници по делото е неприемлив от гледна точка на доказателственото наказателно право и правилата на формалната логика. По-голямата част от пропуските, направени в процеса на събиране на доказателства и разследването на обстоятелствата по делото, вече не биха могли да бъдат отстранени. ВКС е указал възможните допълнителни процесуални действия, които следва да бъдат извършени с цел отстраняване на съмнения и неясноти, лишаващи изводите на съда за главния факт на процеса от убедителност и категоричност, съобщава Фокус.

Решението на Пазарджишкия съд за доживотна присъда на Лазар Колев бе потвърдено от Апелативния съд. Колев е осъден да заплати на родителите на Росица и Христина обезщетение от 400 000 лева. Апелативните съдии счетоха, че обвиненията срещу него са доказани категорично, а тезата на защитата - изцяло опровергана.

В началото на април Фани и Стоимен Бенейски - родители на зверски изнасилените и убитите деца, поискаха преразглеждане на делото срещу единствения обвиняем и осъден Лазар Колев. Двамата изразиха убеденост, че по един или друг начин истината не е излязла наяве и че той няма как да е единственият съпричастен към убийството. Според тях Лазар е имал и съучастници, поне двама. Заявиха, че това им е казал при случайна среща преди 2 г. бившият директор на полицейската дирекция в Пазарджик комисар Жоро Стоицев. Същият ръководеше разследването по жестокото двойно убийство от самото начало, когато обезобразените тела на момомичетата бяха открити от овчар. Половин година по-късно той подаде оставка заради убийството на гъбар от двама служители на РПУ - Велинград.

След като стана известно решението на ВКС, окръжният прокурор на Пазарджик Димитрия Ганчева коментира, че е изненадана, но, тъй като все още не се е запознала с мотивите на върховните съдии, не може да ги коментира. Прокурор Ганчева беше прокурор по делото "Белнейски".

По случая със сестрите, чиито тела бяха намерени в края на януари 2006 г. в местността Грамадите между Пещера и Брацигово, няма друг обвиняем. Води се обаче разследване срещу втори неизвестен заподозрян, за който има изолиран ДНК-материал.

Делото за убийството на момичетата Белнейски е едно от най-скъпите и следяно с огромно внимание от обществеността. Свидетелите по случая са десетки, а разпитаните хиляди.

К.Нешева

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини