Невиждано явление тества теорията на относителността на Айнщайн

Американски астрономи откриха още една звезда, която обикаля около свръхголяма черна дупка в сърцето на нашата галактика – Млечния път. Звездата е на най-близкото, наблюдавано досега разстояние до астрономическото тяло, чието свръхинтензивно гравитационно поле не позволява на никаква материя да се измъкне от него.

Съобщението за откритието е направено в четвъртък от Калифорнийския университет в Лос Анджелис. Учените обясниха, че откритието ще им помогне да осъществят проверка на теорията на относителността на Алберт Айнщайн и хипотезите му за черните дупки.

Звездата S0-102 извършва една обиколка около черната дупка за 11 и половина земни години, за разлика от 60 или повече години за по-голямата част от другите звезди, които са в същото положение.

Благодарение на нова техника на изобразяване на черните дупки, астрономите вече са наблюдавали друга звезда /S0-2/ на орбита около черната дупка с период 16 земни години.

Ръководителката на групата Андреа Гес, която изучава черната дупка от откриването й през 1998г., съобщи, че "това танго на звездите S0-102 и S0-2 за първи път ще разкрие "истинската геометрия на пространството и времето в близост до черна дупка".

Тези измервания не могат да бъдат направени при наличието на една звезда", обяснява тя в комюнике, цитирано от БГНЕС.

Също като Земята и другите планети тези две звезди са с елиптични орбити около гравитационен център и се приближават и отдалечават от него ритмично.

Екипът се надява да намери следи от леки осцилации на орбитите на тези звездипри приближаването им. Това би означавало, че са подложени на ефекта на изкривяване на пространството и времето, както твърдеше Айнщайн.

"Това не би трябвало да бъде място, където звездите се чувстват особено добре дошли", каза още Андреа Гес.

"Това, че двете звезди са в орбита толкова близо е "феноменално", казва тя.

Изследването е публикувано в днешния брой на списание Сайънс.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини