16 години от смъртта на Ванга

На 11 август 1996 г. завинаги ни напусна Ванга. Загадката за нейния феномен обаче все още занимава както учените, така и обикновените хора. А в Русия нейното име е издигнато в култ. Затова е изкушаващо да си припомним светлата памет на Пророчицата по материали именно в рускоезичната Уикипедия и в руски медии, като признание за нейните необикновени качества.Българската ясновидка Ванга (Вангелия Пандева Гущерова, по баща Димитрова) е родена в Струмица (Османска империя) на 31 януари 1911 година в семейството на беден селянин. Името й „Вангелия" в превод от гръцки (Ευαγγελία) означава «блага вест».

Тя се е появила на този свят толкова слаба, че родителите й в продължение на два месеца не й давали име - мислели, че момиченцето няма да оживее. Но тя не само оживяла, но преминала много изпитания и станала една от най-известните личности на ХХ век.

Пророчицата почина през 1996 г. от рак на дясната гръд, като не позволи да й направят операция. Тя пожела нейните тлени останки да бъдат погребани в двора на дома, в който е живяла, обаче фондът «Ванга» реши да я положи в двора на храма »Света Параскева».

На 5 май 2008 г. в дома на Ванга в Петрич беше открит музей, посветен на нея.

Източник: lifestyle.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини