Увеличиха с една година присъдата на убиеца на Ангел Петров от Катуница

Пловдивският апелативен съд увеличи наказанието на убиеца на Ангел Петров от Катуница, съобщиха от пресслужбата на Съдебна палата-Пловдив. Съдът увеличи наложеното на 55-годишния подсъдим Симеон Йосифов наказание на 18 години лишаване от свобода при първоначален строг режим.

Решението подлежи на протест и обжалване пред ВКС в 15 дневен срок.

Първоначално Йосифов беше осъден от Пловдивския окръжен съд на 17 години лишаване от свобода.
Той е лишен завинаги от право да управлява моторно превозно средство, припомня се в решението на апелативния съд.

Йосифов беше признат за виновен в това, че на 23 септември 2011 г. в с. Катуница при управление на моторно превозно средство лек автомобил „Форд Транзит” е нарушил правилата за движение, като умишлено е причинил смъртта на 19-годишния Ангел Петров.
Съдът отне в полза на държавата лекия автомобил „Форд Транзит”, "като вещ, послужила за извършване на умишлено престъпление".

Eто как Апелативният съд представя трагичните събития в Катуница:

Ангел Петров, Атанас Петров, Веселин Христов (заплашван от фамилията на Кирил Рашков така: "Ще ви убия и двамата, преди това обаче ще ви извадя очите", и още "Къде е майка ти ще убия и нея") и Стоил Илиев в един момент от така развилия се конфликт успели да респектират ромите и последните започнали да отстъпват. Част се качили в автомобилите и започнали да се оттеглят. Някои коли при напускането в бързината се удряли по между си.

От другата страната на платното на улица „Стадиона" Ангел Петров чул шум и заявил „някой бият от другия край на улицата" същевременно с кучето, което държал на повод бързо пресякъл градина разделяща улицата на две и отишъл от другата страна. Там се намирал спрял изостаналия от групата микробус „Форд Транзит" с работещ двигател с включени светлини, управляван от Симеон Йосифов. Ангел Петров заобиколил микробуса отзад в дясно, качил се на тротоара, минал отстрани, след това отново слязъл на платното за движение и застанал пред автомобила, на около метър разстояние. С едната си ръка Ангел държал на повод кучето, което било превъзбудено от конфликта /лаело/ и подвикнал към намиращите се в буса „какви сте вие и какво търсите тук".

Водачът - подсъдимият Йосифов съпричастен в демонстрираната сила и присъствие на групата роми, решил да прегази Ангел с моторното превозно средство и така да го убие. За целта форсирал двигателя и потеглил към пострадалия. Първоначално движението на моторното превозно средство било умерено с оглед близкото разстояние от 1 метър. Ангел успял да извика „къде тръгваш", вдигнал инстинктивно ръката си към превозното средство, за да се предпази. Независимо от това подсъдимият продължил управлението и достигнал до пострадалия. Започнал да го тласка в северна посока, същевременно продължавал да ускорява движението на моторното превозно средство до 20 км/час, когато на 21-ия метър Ангел Петров паднал на асфалтовото платно за движение отпред пред микробуса.

По време на изтласкването, свидетелят Атанас Петров се намирал в близост до автомобила, управляван от подсъдимия, виждайки критичната ситуация и преди сина му да падне на асфалта се затичал и започнал да удря с летвата по микробуса, да вика „спри бе, мачкаш ги". Йосифов продължил да кара с нарастваща скорост докато Ангел паднал на платното за движение.

Във всеки един момент до падането на пострадалия Ангел Петров, при задействане екстремно на спирачната система на автомобила, Йосифов не би го прегазил /убил/.

Под микробуса по време на нападението от подсъдимия попаднало и кучето немска овчарка, но то не било убито.

След прегазването Атанас Петров веднага отишъл до сина си, легнал до него на асфалта и започнал да вика „дишай, тате, дишай, ти си силно момче ". Пристигнал, и Стоил Илиев, с който Атанас качил пострадалия в автомобил и тръгнали за гр. Пловдив, но Ангел починал

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини