Смъртоносна епидемия от вируса Ебола в Уганда

Президентът на Уганда Ювери Мусевени призова хората да избягват физически контакт, след като смъртоносна епидемия от вируса Ебола достигна до столицата Кампала, съобщава БиБиСи.

14 души са загинали, включително един в Кампала, откакто се появи заболяването в западната част на Уганда преди три седмици, заяви той в специално изявление.

Вирусът е един от най-опасните в света. Разпространява се чрез близък персонален контакт и убива повече от 90% от хората, които са прихванали вируса.

Мусевени обяви, че здравните официални лица се опитват да открият всеки, който е имал контакт с жертви на заболяването и също така те могат да бъдат поставени под карантина.

Хората трябва да избягват да се поздравяват чрез ръкостискане и да правят секс, за да предотвратят разпространяването на заболяването, добави той.

По думите му роднините и приятелите не трябва да погребват хора, които се смята, че са починали от Ебола.

Президентът на страната изтъкна, че седем доктори и 13 здравни работници работят в болницата Мулаго, която е под карантина, след като „най-малко един или два случая" са свързани с вируса там.

По-късно една жертва на заболяването е починала. Първата жертва на заболяването е била бременна жена.

За последните 12 години страната три пъти бе връхлитана от болестта.

През 2000 година 425 души бяха засегнати. Повече от половината починаха.

Няма ваксина за този вирус. Сред симптомите са внезапна висока температура, слабост, главоболие, повръщане, проблеми с бъбреците, кървене от ушите и очите. Освен това, косата и ноктите опадат.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини