"Биг Бен" нарушава графика си заради олимпийските игри в Лондон

Очертава се доста шумен и звънлив край на работната седмица във Великобритания. Голямата камбана на часовниковата кула на Уестминстърския дворец, тежаща 13.5 тона и по-известна като "Биг Бен", ще удари 40 пъти в рамките на 3 минути на 27 юли като част от масовото звънене на звънци и камбани в британската столица, което ще отбележи началото на олимпийските игри в Лондон, съобщи Би Би Си.

Смята се, че това е първият път, в който "Биг Бен" ще бие извън обичайния си график от 15 февруари 1952 г. насам, когато за една минута направил 56 удара заради погребението на крал Джордж VI.

Събитието е част от културен проект, който приканва всички в Обединеното кралство да звъннат със звънец в 08:12 ч. в петък.

Инициатор е носителят на наградата за визуално изкуство "Търнър" Мартин Крийд, който е нарекъл събитието "Творба № 1197: Всички звънци в страната звънят колкото е възможно по-бързо и по-силно в продължение на 3 минути".

Организаторите се надяват, че ще поставят световен рекорд за най-много звънци, които звънят едновременно.

По повода "Биг Бен" ще трябва да бъде задвижен ръчно. Камбаните, които обикновено отчитат часовете, работят автоматично.

Проектът "Всички звънци" ще включва църковни камбани, звънци на врати, звънци на добитък и други.

В Ковънтри велосипедисти ще се съберат пред музея на транспорта, за да зазвънят със звънците на колелата си.

Учени от Британския антарктически топографски институт в Кеймбридж също ще вземат участие, като удрят каквото им попадне под ръка, дори да нямат звънци в лабораториите си.

Сред участниците са и кралската флота, корабът на Нейно величество "Белфаст", британските посолства по целия свят и известната леярна за камбани в Уайтчапъл.

Камбаните ще забият и в най-северната населена къща в Скоу на Шетландските острови и в най-западната църква във Великобритания в Треско на островите Скили.

Потвърдено е и че Националната асамблея на Уелс ще удари камбаната си заедно с парламента в Стормънт и шотландския парламент. Това означава, че всички четири парламента ще вземат участие.

Крийд казва, че инструкциите са прости: "Всички звънци в Британия да зазвънят колкото е възможно по-силно, по-бързо и с по-голяма честота в продължение на три минути."

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини