90 убити и 145 са ранени при серия експлозии в Ирак

Серия от бомбени атаки в Ирак доведе до убийството на най-малко 90 души, а повече от 144 души са ранени, съобщиха източници от полицията и здравните служби. Това е един от най-кървавите дни за последните две години, съобщава Euronews.

В град Таджи на 20 километра от Багдад е имало шест експлозии, включително е избухнала кола-бомба до жилищен комплекс. Според източници, загинали са 14 души, а 29 са ранени. Когато полицията пристигнала на мястото на инцидента друга експлозия е убила 10 полицаи.

Две коли-бомби са избухнали до правителствена сграда в Садр сити, беден шиитски квартал в Багдад и в северния шиитски район Хюсания, убивайки общо 16 души и ранявайки 73-ма, информират от полицията.

В североизточния град Киркук четири коли-бомби са убили четирима души и са ранили други 15. Експлозии и въоръжени нападения срещу охраняеми постове в различни райони в източната провинция Дияла доведоха до убийството на шест души, включително четири войници и полицаи. Ранени са 30 души, съобщават източници от полицията.

Терористичните удари са осъществени в 12 иракски града като вълната от атаки е била координирана. Нападението е било в рамките на няколко часа.

Атаките са били предимно срещу правителствени сгради и охраняеми постове от полицията и армията.

В Ирак напрежението нарасна, след като последните американски войници се изтеглиха през декември 2011 година. Всичко това доведе до политическа криза между религиозните групи в Ирак - сунити, шиити и кюрдската фракция.

Припомняме, вчера загинаха най-малко 20 души, а 80 бяха ранени при бомбени атаки южно от Багдад.

Миналият месец най-малко 237 души са били убити, а 603-ма са били ранени при атаки. Един от най-кървавите месеци от изтеглянето на американските войски.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини