Археолози откриха храм на маите, посветен на "нощното слънце"

Гватемалски и американски археолози успяха да разкрият останки от храм на маите, посветен на "нощното слънце" под пирамида в археологическия комплекс Сотц в гората Петен на около 550 километра северно от столицата в близост до границата с Мексико.

Сред артефактите, които видяха бял свят, фигурираха маски, високи 1,5 метра, и фриз с "невероятни скулптури", заяви ръководителят на археологическия комплекс, американеца Томас Гарисън. Всички те са посветени на слънцето.

Според археолога Едуин Роман от университета в Остин, щата Тексас, иконографията на находките говори за "обожествяване на слънцето". Откритият фриз, който е бил поставен на входа на храма, проследява трите му фази според поверията на маите.

"Нощното слънце" е символизирано от ягуара и за него е писано в свещената книга на маите Попол Вух. Фасадите на храма са били украсени с откритите маски. Първоначално те са били 14, но археолози са успели да разкрият само 8. Досега едва 40 на сто от територията на храма е била разкопана. Въглеродното датиране подсказва, че той е бил издигнат около 350-400 г.

Светилището е било разкрито под Пирамидата на дявола, висока 13 метра. Под нея са били погребани първите представители на династията в Сотц, известна като Па Чан.

Разкопките в комплекса започнаха през 2006-а, но най-важните открития бяха направени през последните три години, припомня агенцията.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини