Украински убиец на кучета осъден на 4 години затвор

Ведула беше осъден на 6 месеца затвор за насилие над животни и 4 години за разпространение на материали, пропагандиращи култа към насилие над животни. В затвора ще излежи по-голямата присъда, тъй като според украинското законодателство тя поглъща по-малката.

Вчера Святошинския районен съд в Киев осъди на 4 години затвор Алексей Ведула за убийството на над 100 животни, предимно кучета. Според прокурора по делото Янина Паламарчук това е прецедент, тъй като за първи път в Украйна съдът издава ефективна присъда за жестокост спрямо животни.

Прокуратурата настояваше за 5-годишна ефективна присъда за Ведула с мотива, че е извършил престъплението в нетрезво състояние, а за съучастника му Роман Полибин, който е заснемал зверствата - 4-годишна условна присъда. В последното си слово пред съда Ведула помоли за милост:

"Осъзнавам, че това, което извърших, не се вписва в каквито и да било рамки на обществения морал. Цял живот ще помня за това, този процес ще се отрази на отношението ми към животните. Искрено се разкайвам и моля да не бъда изпращан в затвора, не толкова заради самия себе си, колкото заради семейството ми."

19-годишният студент Ведула беше задържан в края на миналата година по сигнал на защитници на животните от Киев. В апартамента му бяха открити снимки и видеозаписи на извършените от него издевателства на над 100 животни, в това число и малки котета и кутрета. Част от животните са били изкормвани, други - одрани живи, а на трети са били избождани очите. Някои са били отровени на улицата. Садистичните прояви са били заснемани от връстника на Ведула Роман Полибин, след което са качвани в сайта на обществото на т.нар. догхънтъри - хора от Русия, Беларус и Украйна, чието верую е, че единствения начин за решаване на проблема с бездомните животни е тяхното повсеместно унищожение. Макар сайтът на догхънтърите да е блокиран от властите, той остава достъпен, тъй като се хоства в Азия и постоянно мени адреса си.

В хода на делото защитата се опита да убеди съда, че Ведула има психически отклонения и не може да отговаря за действията си, но назначената психиатрична експертиза потвърди вменяемостта на подсъдимия. Ведула беше осъден на 6 месеца затвор за насилие над животни и 4 години за разпространение на материали, пропагандиращи култа към насилие над животни. В затвора ще излежи по-голямата присъда, тъй като според украинското законодателство тя поглъща по-малката. Полибин също беше признат за виновен и получи 3-годишна условна присъда. Като част от присъдата е конфискувано и оборудването, с което са били заснемани и ъплоудвани филмите и снимките със зверствата на Ведула.

Присъдата над Ведула и Полибин идва в момент, когато украинските власти търпят критики от международната общност за отношението към бездомните животни в навечерието на Европейското първенство по футбол. В опит да докажат желанието си за промяна през м. февруари правителството сключи споразумение за мащабни кастрационни проекти с международната организация за защита на животните "Четири лапи", чиито екипи работят в Киев, Лвов и Запорожие. Единадесет български специалисти – ветеринарни лекари, хващачи на кучета и фелдшери също са част от екипите на „Четири лапи” в Украйна.

Варварството предизвика обществен отклик. Украйна не трябва да стана страна на садисти и маниаци.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини