За шест часа - шестима натровени с гъби

За по-малко от шест часа в токсикологията на „Пирогов" са настанени шестима души, натровили се с гъби. Пациентите не са били в една компания, но всички те са приети след консумацията на диворастящи гъби.


Най-тежко е състоянието на 79-годишен дядо от София, който е в критично състояние. Останалите - един човек от дупнишкото село Дяково, три жени от елинпелинското село Доганово и една жена от София, са стабилизирани.

По думите на доктор Райна Стоянова всички пациенти са били категорични, че са „познавачи": "Всички твърдят, че уж познават гъбите, но това им е изиграло много лоша шега. Берат и ядат гъби и като се почувстват зле, търсят поредната медицинска помощ."

Тя уточни, че става дума не за култивирани печурки, а за диворастящи гъби, които са много опасни. Действието на тези от тях, които имат дълъг латентен период се проявява от 8 до 12 часа след приемането им.

Не толкова опасни за живота на хората са гъбите с кратък латентен период, където действието се проявява на 6-тия час след като са изядени. При тях обаче също има макар и минимална заплаха за здравето на човек, тъй като може да се получи дехидратация заради продължителното повръщане.

Д-р Стоянова добави и че количеството не е критерий, а от изключително значение за реакцията на организма е „готовността на черния дроб да поеме този удар."
Пред медиите една от натровените жени - Венета, обясни, че заедно с още три жени са се почерпили с панирана сърнела и вкусно приготвени печурки. Празничният обяд обаче вкарал три от тях в болницата.

40 години и гости сме посрещали с такива гъби - не сме имали проблеми. Ама то е така - лошото веднъж се случва, заяви Венета, която също твърди, че познава гъбите.
Лекарите призоваха да не се берат диворастящи гъби, уточнявайки че двойника на печурката е най-опасен. Едно такова натравяне при децата протича доста тежко и понякога със сериозни последици.

Красивите червени гъбки с бели точки също са опасни, не ги берете, призова още доктор Стоянова.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини