Учени успяха да манипулират спомените

Учени от от изследователския институт "Скрипс" в Сан Диего, Калифорния,  успяха да създадат фалшиви спомени у мишки за неща, които те изобщо не са преживяли, чрез манипулация на определени зони от мозъка. За мащабния проект съобщава сп. "Сайънс". Оказало се, че спомените са натрупани в много малко на брой мозъчни клетки, които учените успели да поставят под контрол.

"Интересува ни как светът намира отражение в активността на мозъка", коментира Марк Мейфорт, невролог и ръководител на изследването. "Проумяването на всичко това би ни помогнало да разберем какво ни пречи в ситуации, в които възприятията ни са неадекватни. То би могло също да ни посочи как мозъкът се променя, усвоявайки нови неща", допълва той. Принудителното активиране на отделни неврони е способно да се намесва в процеса на формирането на нови спомени, става ясно от експеримента.

Биолозите от "Скрипс" въвели в мишките два взаимосвързани гена. Единият провокирал невроните да създават рецептори, способни да активират клетката при въздействието на определено химическо вещество. Вторият ген действал само в момента на възбуждането на неврона, когато клетката участвала във формирането на конкретни спомени. В първия етап от проучването екипът поставил мишката в кутия А с определени характеристики - цвят, мирис, форма на стените и пр. Това накарало група неврони да създадат спомен за конкретните обстоятелства.

На втория етап учените пуснали мишката в кутия В, в която имало различни цветове и миризми. После инжектирали химическо вещество, което деактивира невроните, ангажирани с образуване на спомени, и пуснали в кутията лек електрически ток. При нормални обстоятелство токът трябвало да накара гризачите да се страхуват от околната среда - в случая кутия В. В този случай обаче гризачът си спомнял за първата, независимо че бил ударен с ток във втората кутия. Като последица развил страх към някаква смесица от двете кутии т.е. към въображаема среда. Според Мейфорд тези фалшиви "хибридни" спомени показват, че две различни групи неврони кодират всеки спомен, но не взаимодействат помежду си. Възможно е след време да се стигне дотам, че хората да започнат да запомнят неща, които не са се случили и дори да усвояват нови умения благодарение на електронно или химическо стимулиране на мозъка, смятат учените от Калифорния.

Източник: bolenzdrav.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини