Социолози: Следващият кабинет ще е ГЕРБ-Кунева или всички срещу ГЕРБ

Президентската институция се ползва с най-голямо доверие от българските граждани. Това показват резултатите от изследване на Центъра за анализи и маркетинг, проведено през март сред над 1200 пълнолетни български граждани в цялата страна.

След встъпването на Росен Плевнелиев в длъжност като президент се наблюдава сериозен ръст в доверието към институцията, каза Юлий Павлов, директор на Центъра. На второ място и трето място се нареждат армията и полицията, а последни са съдът и прокуратурата. Четирима са българските политици с най-висок положителен рейтинг. Това са Кристалина Георгиева, Росен Плевнелиев, Бойко Борисов и Йорданка Фандъкова.

Забелязва се лек ръст в доверието към тях в сравнение с последното изследване от януари 2012 година. Президентът Георги Първанов (2002 - 2012 г.) трупа най-голямо недоверие. Рейтингът му е спаднал с 5% от януари 2012-та. Като причина социолозите посочват оттеглянето му от президентския пост и във включването му в битката за лидерския пост в БСП. Повишава се доверието в Меглена Кунева и за 3 месеца нейният рейтинг е нараснал с 1,1%.

Над 85% недоверие или с най-ниското обществено доверие се ползват Волен Сидеров, Яне Янев, Ахмед Доган и Иван Костов. Те са начело на отрицателния списък в класацията. Най-много от избирателите са се определили като центристи. Павлов отбеляза, че новите партии трябва да се насочат към нишата в Центъра на политическия спектър.

Ако днес (5 април) се проведат парламентарни избори, на първо място в парламента биха влезли ГЕРБ с 30,7%, след това Коалиция за България със 17,9%, България на гражданите със 7,1% и ДПС с 6%.

Има лек спад в подкрепата за ГЕРБ с около 2% в сравнение с миналата година, но според социолозите това може да е в рамките на статистическата грешка. При следващо изследване би могло да се каже този спад е трайна тенденция. Данните от изследването сочат още, че тези четири партии няма да имат проблем с минаването на 4-процентната бариера.

Според същото изследване, Синята коалиция е на ръба, а "Атака" е вън от парламента.

Националистическите партии самостоятелно няма да преминат бариерата. Това може да стане, само ако се коалират с някой, категорични са експертите от центъра. Възможностите за мнозинство на следващите избори са само две – ГЕРБ и още някоя политическа сила като например Меглена Кунева или всички останали срещу ГЕРБ. Друго възможно управление няма, категоричен бе Юлий Павлов.

Източник: inews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини