Половината от болните от коклюш у нас са ваксинирани, без извънредна епидемична обстановка

Половината от заразените и разболелите се от коклюш са ваксинирани - напълно или частично. Това заяви пред БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Той поясни, че имунитетът, който създава ваксината, не е толкова продължителен и здравните власти се съобразяват с особеностите на продукта.

Кунчев посочи, че няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната, защото не било необходимо.

Случаите на коклюш у нас са вече 500. Според здравния инспектор обаче не се налагат извънредни мерки, а карантина ще се въвежда само в конкретни училища и детски градини, където има заболели, като се въвежда и онлайн обучение.

Той отбеляза, че към момента не може да се прогнозира пик на заболяването. Очакванията са разпространението на коклюш да отшуми чак към края на годината.

По негови думи до момента в 21 области са регистрирани случаи на коклюш, но до няколко дни болестта ще стигне до всички части на страната.

Коклюшът е обхванал цяла Европа и, разбира се, че и ние ще влезем в тази картина, посочи Кунчев.

Ще бъдат разширени и възможностите за безплатна диагностика – освен в Националния център по заразни и паразитни болести и столичното РЗИ, изследвания за наличие на коклюш ще се правят в лаборатории към университетските болници в Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора, обясни за БНР доц. Ангел Кунчев. 

Тестването ще бъде безплатно за определени групи пациенти.

Министерството на образованието, заедно със здравните власти, са готови с инструкциите към училищата, ако бъде обявена епидемия. "Мисля, че това няма да се случи. Очертава се ваканция и почивните дни ще донесат повече спокойствие сред ученици и родители", каза министърът на образованието Галин Цоков.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Хи
    Химената
    3 0
    22:52, 27 апр 2024
    Долна държава пълна с измамници и крадци . Ваксинирани деца да се разболяват , пак измама.
    • Ня
      Няма измама
      1 0
      07:59, 29 апр 2024
      Има пари за усвояване и прости фекалопитеци гледащи и вярващи в телевизора.Оттам пъзела се нарежда
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини