От момчета до 80-годишни колоездачи изкатериха връх Аида за минути

    Близо 50 велосипедисти се включиха в организираното от колоездачен клуб Хасково и община Минерални бани състезание за изкачване на връх Аида в неделния ден. Сред последователите на този спорт имаше младежи - от  16-годишният Пламен Мавров и 17-годишният Стилиян Стефанов, до побелели ветерани. Най-възрастният участник в надпреварата бе 80-годишният Стефан Бахаров от Сливен. Включването му в състезанието обаче съвсем не е случайно – Бахаров е бивш старши треньор на националния отбор по колоездене.

    „Бях в треньорския щаб на националния отбор на България дълго време, а в периода 1977-1983 бях старши треньор. Трасето в Минерални бани е трудно, денивелацията е 600 метра, макар и късо – само 10 километра. Но ще видя зор, когато младите натиснат педалите към върха”, призна ветеранът. Той допълни, че се готви усилено за големия маратон с дължина 1200 километра Париж – Брест – Париж през август.

    За днешното изпитание бяха пристигнали колоездачи от цялата страна – от София, Пловдив, Стара и Нова Загора, Сливен, Попово, Ивайловград, Димитровград. От Хасково се бяха записали 10-тина велосипедисти.

    „Това е единствено по рода си състезание, поради трудното и стръмно трасе”, обясни шефът на хасковския колоездачен клуб Недялко Атанасов.

    Малко преди старта се появи кметът на Баните Мюмюн Искендер, за да поздрави участниците. Общината осигурява наградния фонд от 1000 лева. Наградата за първо място е 80 лева, за второ 50, за трето 30 лв. Участниците са разделени в 5 възрастови групи, жените са в отделна категория, обясниха организаторите. Минути преди старта изневиделица се появи турският посланик, придружен от генералния консул в Пловдив. Ескортът им спря на площада и дипломатите поздравиха участниците и ги поканиха на състезания в Турция. Минавали оттам случайно, обясниха от екипа им.

    Първият, пристигнал на финала на стръмната 10-километрова отсечка, бе Минчо Рибарев от Пловдив. Той прекоси чертата точно 30 минути след старта. Следващите заприиждаха след секунди. Последните финишираха почти 50 минути след старта.        

    Тодор Кръшков

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини