Глобално затопляне с 2 градуса ще повиши с 6 метра нивото на океана

Повишаването на нивото на океаните е "смъртна присъда" за някои нации според представителството на ООН, съобщи АП. Генералният директор Антониу Гутериш обърна внимание на факта, че в държави като Бангладеш, Китай, Индия и Нидерландия са застрашени близо 900 млн. души, живеещи в крайбрежните райони. 

В реч пред Съвета за сигурност Гутериш каза, че нивото на океана ще се повиши значително дори при "чудодейно" ограничаване на глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий. Повишаването на температурите на Земята е "смъртна присъда" за много малки островни нации, допълни Гутериш.

Мегаполисите на всеки континент - Кайро, Лагос, Мапуто, Банкок, Дака, Джакарта, Мумбай, Шанхай, Копенхаген, Лондон, Лос Анджелис, Ню Йорк, Буенос Айрес, Сантяго ще се сблъскат със сериозен ефект от повишаването на нивото на океана, се казва още в речта.

Повишаването на нивото на океана може да се удвои, ако температурите нараснат с 2 градуса по Целзий, както и да стане експоненциално при продължаващо затопляне.

Световната метеорологична асоциация обяви данни, според които сме пред голям риск от повишаване на океанското равнище, каза Гутериш. "Нивото се е покачило рекордно от 1900 година досега в сравнение с всяко предходно столетие през последните 3000 години. Световният океан се затопля по-бързо в сравнение с последните 11 000 години."

Според данните, цитирани от Гутериш, нивото на океана ще се повиши с 2 до 3 метра през следващите 2000 години, ако затоплянето се ограничи до 1,5 градуса. При затопляне от 2 градуса по Целзий нивото ще се повиши с 6 метра. При затопляне с 5 градуса по Целзий нивото ще се покачи с 22 метра. "Нашият свят се движи към прескачане на границата от 1,5 градуса, която би осигурила годна за живот среда, и се насчва към 2,8 градуса повишение на температурите." 

Според доклада на Антонуи Гутериш последствията от подобно затопляне са немислими. Малки общности и цели държави ще изчезнат и светът ще бъде изправен пред масово разселване, сравнимо с библейските описания. Ще има съревнование за достъпа до прясна вода, земя и други ресурси.

През октомври миналата година генералният секретар на ООН каза, че решаването на климатичните проблеми е "на живот и смърт". Той обвини 20-те най-богати държави, че не правят достатъчно, за да спрат затоплянето на планетата. През ноември Гутериш каза, че планетата се движи към "климатичен хаос" и настоя глобалните лидери да съдействат за ограничаването на емисиите. 

Цел на Парижкото споразумение, прието през 2015 г., е ограничаване на повишението на температурите с 2 градуса по Целзий до края на века в сравнение с прединдустриалната епоха. По възможност затоплянето трябва да се ограничи до 1,5 градуса.

Гутериш каза, че светът трябва да осъзнае, че климатичната криза е причина за повишаването на океана и че Съветът за сигурност има ключова роля за изграждането на политическа воля за промяна.

На срещата на Съвета за сигурност, организирана от Малта, която председателства този месец, се изказаха говорители от 75 държави. Всички те изразиха безпокойство от промените, които се очакват във връзка с повишаването на нивото на световния океан. За някои държави това е въпрос на оцеляване. 

Посланикът на Самоа Фатуманава-о-Уполу Па'олелеи Лутеру каза, че има нови примери за последствията от климатичните промени на малките острови от приливи и урагани до безпрецедентно покачване на морското равнище. Последствията за хората и икономиката на островите ще бъдат изключително тежки, допълни той. "Да бъдат оставени малките островни държави да понесат сами резултатите от покачването на океанското равнище, без помощ от международната общност, би било връх на неравенството." 

Американският посланик в ООН Линда Томас-Грийнфийлд каза, че повишаването на нивото е директно следствие от климатичната криза и въпросът касае международния мир и сигурността. "За щастие, най-тежките последствия могат да бъдат избегнати, но трябва да действаме и то заедно", допълни Томас-Грийнфийлд. 

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Видеа по темата

Последни новини