Новият тренд на имотния пазар у нас

Докато анализатори и брокери разгорещено спорят за предстоящата динамика в сегмента на курортните имоти по българското черноморие, на пазара започва да се наблюдава нов тренд- от известно време най-интересните събития се случват в сектора на търговските имоти. За този сегмент руското издание "Ваш дом за рубежом" разговаря с Красимир Лозанов. Това е съвсем млад пазар, който практически възникна преди 5-6 години. Хронологично след промените през 1989 г. първо възникна бума в туризма, следван от приватизацията на стария хотелски фонд и последвалото незапомнено строителство по Черноморието, което доведе до пълно обновяване на хотелската база, но и до риск от твърде голяма урбанизация на крайбрежието.
Последва бумът на строителство и пазара на жилища. Бумът на пазара на търговски и офис площи е третият в този хронологичен ред. Факт е, че преди 5 години никой в България не беше чувал думата "мол", а сега търговски центрове от този тип се строят в почти всички големи градове с население над 60 хил. души.
На второ място се появява тенденцията към развитие на т. нар. пропърти мениджмънт (facility/property management). Инвеститорите започват да разбират, че е едно да строиш и друго- да управляваш, особено спрямо изискванията напр. на бизнес център, болница, училище.Строителството на бизнес-паркове е третата тенденция на българския пазар на търговски площи. Бизнес парк- София- първият такъв в страната, е разположен на 30 хил. кв. м, с 35 сгради, 4 хил. паркоместа, в офисите в него работят 10 хил. служители. Той беше купен от Gramarsi за 180 млн. евро.
Скоро предстои откриването и на Бизнес-парк Варна с площ от 160 хил кв. м и 9 офис сгради. Инвестицията е в размер на 50 млн. евро. Следват Бизнес-­парк Пловдив за 64 млн. евро, бизнес-­парк в г. Тырговище за 40 млн. Вероятно през следващите 20-25 г. броят на този тип комплекси ще достигне 20-25, а търсенето ще расте (факт е, че голям брой офиси в България са разположени в жилищни сгради).
Бизнес-парковете отразяват европеизацията на бизнес-ежедневието, т.е. желанието не само да бъдеш, но и да изглеждаш съвременно, да демонстрираш успеха си.
При това инвестицията в недвижими имоти в страната все още нови висока печалба: между 8-11% при продажба на офис и 6-6.75% годишно от отдаване под наем. Цената под наем на 1 кв. м офис-площ клас А в София е около 20-30 евро, в Бургас е 30-40% по-ниска, във Варна- 30%, Пловдив- 50%Годишният ръст на цените е 22-25%. Търсят се предимно офиси с размери 80-120 кв. м, в София до 250-300 кв. м засега основно банките са наематели и на помещения размери от 500 или 1000 кв. м.
Разбира се "гигантизмът", който се наблюдава през последните години в целия сектор в България, не подмина и сегмента на търговските и офис площи. Той обаче намира подкрепа в очакванията за "офис- разтоварване" на столицата, която вече се пръска по шевовете.
В това отношение предимство ще имат градовете, свързани с нея с добри пътища и разположени на разстояние 1- 1.30 часа от нея.
Още
Източник: profit.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини