Адски жеги ни очакват тази седмица, крийте се на сянка

Юлските жеги превзеха цялата страна, за цялата територия за понеделник е обявен жълт код за опасно време. Температурите ще се покачват през седмицата, като пикът на горещините за Хасково се очаква да е в сряда, прогнозират от местната метеорологична станция. За понеделник максималните показания на термометрите в региона ще са около 37 по Целзий, но в следващите дни ще пълзят нагоре. От Метеорологията припомнят, че най-горещият юли досега е бил през 2000-та година, на 5-то и 26-то число тогава са били измерени убийствените 43 градуса. Като се има предвид, че синоптиците измерват средните стойности на сянка на Ямача, на два метра от земята, става ясно, че в самия град термометрите показват няколко градуса отгоре.

Дали ще доближим температурните рекорди или дори ще ги надминем, ще стане ясно в сряда. Но и днешните 37 градуса са достатъчно опасни. Препоръчва се избягване на прякото излагане на слънце, особено в жарките следобедни часове, прием на повече течности.

Според прогнозата около и следобед на отделни места е възможно да се развие купесто-дъждовна облачност, а в някои региони ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. Ще духа слаб, в Източна България до умерен северозападен вятър, който постепенно ще отслабва и ще се ориентира от юг.    

Над Черноморието ще е слънчево с увеличение на облачността в следобедните часове. На отделни места, главно по северното крайбрежие със слаби превалявания и гръмотевици. Ще духа до умерен вятър от север-северозапад, който през деня ще се ориентира от югоизток. Максимални температури 31°-34°, температура на морската вода 25°-27°.

Haskovo.net
 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини