Прокуратурата разследва 18 млн. лв., платени след спирането на „Белене”

Още на 9 август Софийска градска прокуратура е образувала досъдебно производство във връзка с продължаващи плащания по проекта за АЕЦ „Белене".

То касае длъжностно присвояване в особено големи размери (18 млн. евро), представляващо особено тежък случай, уточняват от държавното обвинение по повод днешния брифинг на Мария Капон, на който бяха обявени данни за извършени плащания от кабинета на ГЕРБ и служебното правителство за консултантски услуги по проекта АЕЦ „Белене". Според представената информация, те са в общ размер на 7,5 млн. лева, като преводите са след решението на Народното събрание за спиране на проекта „Белене", а Капон и Иван Иванов поискаха сезиране на прокуратурата.

Събират се и доказателства за други престъпления, включително безстопанственост. С постановление от същата дата - 9 август, делото е възложено на Следствения отдел при градската прокуратура.

Към настоящия момент - включително и днес, уточняват от прокуратурата, се провеждат активни действия по разследването. С оглед обаче интересите на това разследване и следствената тайна на този етап прокуратурата няма да оповести други данни. Те ще бъдат съобщени след повдигане на съответни обвинения.

Междувременно говорителят на бившия служебен премиер Марин Райков опроверга изнесеното от Капон, че служебният кабинет в последния си ден е направил подобно плащане в размер на над 4 млн. лева.

Категорично заявявам от името на Служебното правителство, че технологично е абсолютно невъзможно да бъде извършено подобно плащане, подчертава Ивет Добромирова в съобщение до медиите. Служебното правителство не е сключвало никакви договори за АЕЦ "Белене", която информация потвърди преди време и пресслужбата на сегашното правителство.

Одобрението и подобни плащания имат строго фиксирана процедура, която минава през различни нива на одобрение. На практика, ако фактурата е издадена на 29 май, както се твърди, е невъзможно плащането да бъде извършено в мандата на Служебното правителство. Процедурата по одобрение на подобни документи отнема повече от няколко часа, колкото реално е имал този кабинет в този ден, заявява още Добромирова.

Служебният министър на икономиката Асен Василев също отрече да е изплащал пари по проекта, докато е заемал длъжността. На 29-ти май в МИЕТ беше получена фактура за посочената от г-жа Капон сума. В тази връзка Иво Лефтеров, който по това време беше изпълнителен директор на НЕК, разпореди юридическа проверка. Нямам представа как е протекла юридическата проверка и какви са резултатите от нея. На 29 май новият министър на МИЕТ встъпи в длъжност. По-късно бе разпространена и реакцията на ГЕРБ в лицето на бившия министър на икономиката Делян Добрев. След решението на Народното събрание за спиране на проекта ,,Белене`` не съм разрешавал каквито и да било плащания по този проект, заявява той. По този проект към момента на спирането му бяха платени близо милиард и половина лева, отбелязва ексминистърът. Той препоръчва на Инициативния комитет против „Белене" да се съсредоточат върху това каква е позицията на сегашното правителство по този „доказано ненужен и абсолютно финансово непоносим за страната ни проект".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини