Ark OS: запомнете това име, Huawei стои зад него

Huawei направи важна крачка за заобикаляне санкциите на администрацията на Тръмп, като запази марката върху собствена операционна система. Платформата, по която се работи вече от години, най-напред бе регистрирана в Перу под името Hongmeng. Регистрацията се отнася за използването ѝ в девет държави и в Европа, където името е променено на Ark OS.

Преди това Huawei вече загатна, че операционната система може да се появи още тази есен, но това ще стане само ако на компанията бъде отказан за постоянно достъп до Android. Все пак, дори пускането на собствена платформа да помогне на Huawei да продължи да работи въпреки американските санкции, съществуват притеснения за стабилността на подобна система, тъй като софтуерът не е силна страна за Huawei.

Междувременно Huawei излезе с нова позиция пред Федералната комисия по комуникации на САЩ. В писмото си компанията заклеймява решението да бъде наказана на основание заплаха за националната сигурност и изтъква, че това няма да направи нищо, за да защити сигурността на американските телекомуникационни мрежи. Вместо това Huawei твърди, че принуждаването на операторите да заменят своето съществуващо оборудване представлява по-голяма заплаха за мрежовата сигурност.

Американските санкции не са единственият правен проблем, пред който е изправена компанията. Huawei настоява за обезщетения от американския мобилен оператор Verizon. Хора, запознати с въпроса, твърдят, че компанията обвинява Verizon в нарушаване на 238 от нейните патенти и предявява рекламации за над 1 милиард долара. Остава да се види дали успехът в нейните претенции ще издържи пред съда, но действията със сигурност показват, че Huawei не е готова да наведе глава пред настоящите предизвикателства.

Източник: hicomm.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини