Празник на изкуствата в парка

    Празникът на изкуствата в парка се превърна в едно от най-желаните събития за деца и възрастни в Първомай.

    Въпреки прогнозата за дъждовно време, на 10 октомври сутринта паркът се изпълни с деца, майки с бебета, възрастни хора, първомайци и гости на града, дошли уж на традиционния съботен пазар, но бързо привлечени от музиката и приятната шумотевица в центъра.

    За пета поредна година всички тези хора се превърнаха в участници и съучастници в мисията за разпространението и съхранението на изкуството в града. Възможността за творчество под открито небе се приветства от малки и големи, което само по себе си е успех за организаторите.

    Въодушевени от предложените им дейности, децата и техните родители предложиха събитието да се провежда всеки месец. Предложените дейности, като работа с глина, рисуване с пастели, с боички и тебешири, създаване на графика и карикатура, народни танци, модерни танци, зумба и барабанене по пластмасови кофи, както и създаване на бижута от мъниста, бяха направлявани от техните ръководители Николина Андреева, Зорка Каразапрянова, Ангелина Кръстева, Красимир Панайотов, Донка Тодорова, Елена Тенева, Елвира Славчева и Татяна Вълчева.

    Вниманието на децата бе привлечено от т.нар. уъркшоп (workshop) по барабани със специалното участие на барабаниста и продуцент от Англия Дейв Найт. Той им показа различни удари и тактове върху пластмасови кофи, а децата го научиха на такта 7/8, специфичен за българския фолклор и балканските ритми. Удоволствието от срещата на децата с барабаниста бе взаимна, макар че той не разбира български език, а не всяко дете владееше английски. Въпреки това те комуникираха чудесно чрез езика на музиката и тялото. Интересът към тази дейност беше голям, защото се наблюдаваше участие както на бебета до три години така и на майките и на бабите.

    Дъждовното време беше благосклонно към творците на открито и позволи изложбата на рисунки да се осъществи. Най-красивите бяха закачени на въжета между дърветата, което направи атмосферата още по-празнична. Гордите родители снимаха произведенията на своите деца, а любопитните минувачи, привлечени от музиката и танците, песните и игрите, се спираха да ги разгледат.

    Празникът продължи до първите по-силни капки дъжд. Макар само за около три часа Празникът на изкуствата в парка успя да насити въздуха с много положителни емоции и за деца и възрастни. Организаторите благодариха за предоставената възможност и помощ от страна на спонсорите, на общинската администрация и на ресторант „Бели брези”. Пожелаха си да го направят пак.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини