19 °C

10 души имали предварително теста за матурите

Зам.-министър Ваня Кастрева се усъмни в учители, родители и деца, но не и в МОН, за теча на информация.

10 души са имали достъп до теста на матурата по литература, обяви зам.-министърът на образованието Ваня Кастрева пред Нова тв.

Те са били тя, министърът на образованието проф. Тодор Танев, двама служители на МВР и още "пет-шест човека от МОН". Кастрева не уточни имената им.

Тя заяви, че от тези хора не е изтекла информация.

В същото време, дни преди изпита верните отговори от теста за матурата се търгуваха и се изпращаха на посочения от купувача телефонен номер като SMS по време на самия изпит. Вечерта преди матурата потребител с име "Пейо Яворов" пък написа във Фейсбук: "Дано сте ме научили добре". На матурата се падна именно Пейо Яворов.

Въпреки че търговията с изпитните задачи се вършеше преди деня на изпита, Кастрева хвърли съмнение върху честността на директори, учители и квестори, които получават теста в деня на изпита. Изпитният вариант генерира в 5:30 ч. сутринта същия ден и се изпраща до училищата, които в 8 ч. получават код, с който да го отворят, за да го размножат за съответния брой ученици, които се явяват на зрелостния изпит в училището.

"Министерството не продава матури. Министерството дарява своите знания на учениците. Изключвам възможността от МОН да е изтекла информация. Взети са много строги мерки за сигурност. Създващите задачите нямат нищо общо с другите комисии. Те са изключителни професионалисти. Те са винаги в светлината на прожектора", заяви Кастрева тази сутрин.

"680 училища са провеждали ДЗИ, от там може да изтече информация, за съжаление", каза още тя. Вариантът се качва на компютри и се размножава хиляди пъти. Оттук нататък в цялата процедура по наблюдение на изпита са ангажирани 10 000 човека, каза Кастрева.

Тя обвини и децата, които "ходят с пищови в тоалетните", и родителите им: "Бих искала да кажа и на родителите, които стимулират това у децата си: Когато си купиш измама, получаваш недоверие. Какво си купуваш, какво даваш на детето си?".

Тя уточни, че за преписване са анулирани работите на 34 зрелостници. Че е наказан един квестор, излязъл да говори по телефона в коридора, с което е нарушил забраната за ползване на мобилна техника по време на изпита. Друго нарушение е имало, когато външни лица влезли в професионалната гимназия в Ихтиман.

Източник: http://offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  ??
  ????
  3 0
  18:54, 22 май 2015
  Една тайна като се знае от двама човека , тя вече не е тайна.
  Те се събрали 10 човека и сега се питат от къде? Всеки случай не е от чистачката Пена дето пък изобщо няма достъп до там!
  Не разбрахте ли ,че тези матури са пълна глупост!!! Пълно унищожиние на нашите деца!!! Ама то пък вярно така е заложено в планът Ран Ът! Тотално унищожение на българския народ.С възрастните за сега се справят добре.Сега погват децата.
  Дето грешни пари се похарчиха за наблюдателни техники - ама то България има още много пари ,но за глупости.

Хороскоп за 27.05.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Направете така днес, че от всяко нещо, което научавате да извличате нещо полезно за личното си усъвършенстване. Денят ви ще е наситен с емоции, повечето приятни и повод за това ще е работата ви и свързаните с нея хора. Успявате с всеки да намерите общ език и това значително улеснява общуването ви. Контактите, които ще осъществите днес ще са ви от голяма полза за в бъдеще.
27 май 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Отговорността на работното място днес ще е голяма, тъй като вие ще трябва да взимате решенията по определен въпрос. Естествено можете да разчитате на способността си разумно да преценявате ситуацията, но не подценявайте и съветите на хората около вас. Постигате впечатляващи резултати в нова област, за която дори не сте и предполагали.
27 май 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не пестете труда си, усърдието ви ще се възнагради с професионални успехи и приятни емоции. В обкръжението ви има някой, който е с добри намерения и таи надежди към вас. Дайте воля на желанието си да разпуснете и да наситите душата си с приятни изживявания. Пазете се от настинка, не стойте на течение.
27 май 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Професионалните ви изяви днес ще повишат популярността ви и направят възможно по-бързото ви издигане в йерархията. Ще се съобразяват с решенията ви, което означава и по-големи отговорности. Вие от своя страна ще положите усилия, за да се приспособите към новите условия. Приятна изненада от скъп на сърцето ви човек.
27 май 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Новите идеи, които господстват на работното ви място напоследък няма да подминат и вас. Наистина има с какво да допринесете в тази област, но ще трябва да изложите по-обосновано вижданията си. Не се надявайте че първоначалните отзиви ще бъдат блестящи. Ще трябва да си извоювате нови позиции. Получавате пълна подкрепа от близките си.
27 май 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Въоръжете се с търпение при работата си днес, само така ще успеете да изпълните плановете си за деня. В личен план няма за какво да се притеснявате. Вашият партньор се отнася с разбиране и подкрепа към нещата, които ви вълнуват. Намерете повече време за него. Вечерта ще имате възможност да проведете отдавна отлаган разговор.
27 май 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Делови причини могат да променят плановете ви за деня. Решаване на финансов въпрос ще ви направи активни, но случаят не е за изпускане. Амбицирани сте да дадете всичко от себе си, осигурявайки си по-добра печалба. Близките ви ще поемат от грижите по дома, предвид заетостта ви.
27 май 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Околните ще ви изненадат приятно и по елегантен начин. Ще погледнете от друг ъгъл на проблемите на близките си и може би ще намерите добро решение за тях или поне ще ги накарате да се замислят. Дайте шанс на човек, към когото сте резервирани. Моментът е подходящ да се сдобрите.
27 май 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Нетърпеливи сте да споделите идеите си с хората, с които можете да ги осъществите. Денят ще ви предложи изненади, от вас зависи те да са приятни. Не бързайте да давате оценка на нечии труд, запазете мнението си за по-късно, когато резултатите ще са вече известни.
27 май 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Вълнувате се прекалено много от предстоящо събитие, и се задоволявате да правите само незначителни неща. Чувствате се объркани и неспособни да вземете сами важно решение. Спасението е не да отбягвате околните, а да споделите с тях тревогите си. Ще се изненадате колко много ще ви помогнат.
27 май 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Можете да получите доста добра оферта за работа днес или пък очаквайте благоприятно развитие на професионалните си дела. Всичко свързано с работата ви днес ще бъде положително. Материалното изражение на благоприятното стечение на обстоятелствата също е внушително. Може би днес ще успеете да покриете дълговете си(доколкото ги имате) и да си позволите позабравени удоволствия.
27 май 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Консултирайте се по делови въпроси, ако информираността ви не е достатъчна, за да не допуснете грешки. Не режете мостовете с онези, с които пътищата ви се разделят. Някога отново пак ще се срещнете и ще продължите заедно напред, такава е съдбата ви. Тенденция към стабилизиране на финансовото ви положение ще се задълбочи.
27 май 2020
Последни новини