Заради документ: Оставаме без здраве, при платени осигуровки

Ще пада още писане в данъчното

Хората които се осигуряват за здраве сами, могат да се окажат с прекъснати здравни права, въпреки че ежемесечно са внасяли своите здравни вноски. За това предупреждават от офиса на НАП в Хасково и призовават всички самоосигуряващи се да подадат задължително декларация Образец 7. Тя ще им гарантира, че вноските им за здраве ще бъдат индексирани от системата по предназначение. 

До началото на тази година здравни права се плащаха или възстановяваха без да е непременно задължително подаването на Образец 7, разясниха от пресслужбата на НАП. От 1-ви януари 2013-та година обаче, влезе в сила единната сметка на НАП за всички данъчни и осигурителни плащания. Това наложи подаването на допълнителни документи. Трайно безработните например трябваше да подадат заявление, с което да поискат вноските им за здраве, да отиват за здраве. Иначе системата може да ги дръпне за покриване на други задължения натрупани през предходните 5 години, колкото е давностния период за подобни плащания. 

Самоосигуряващите се лица/безработни, домакини, студенти над 26 години/ пък подават еднократно Образец 7. В него се посочва на какъв осигурителен доход иска да се осигурява лицето. То може да се задоволи с минималната вноска за здраве, която и тази година е непроменена-16.80 лв на месец. Може да избере да плаща и повече. 

Образец 7 се подава най-късно до 25-то число на месеца, следващ месеца, през който едно лице е започнало да се осигурява само. Например, ако е останало безработно на 1 май, до 25 юни то трябва да подаде в НАП въпросната декларация. Също в срок до 25-то число на месеца се плаща и самата вноска за здраве. Данъчните предупреждават всички, които се самоосигуряват да проверят здравния си статус, дори да са сигурни, че са внасяли за здраве. Без Образец 7, парите им си стоят в тяхната сметка като надвнесен данък, а системата не знае накъде да ги пренасочи. В същото време лицето се оказва лишено от право на безплатна медицинска помощ.

Така необходимият формуляр може да бъде разпечатан от интернет страницата на НАП www.nap.bg . Също там, в рубриката „Електронни услуги със свободен достъп“ всеки може да проверява и следи здравния си статус, което става напълно безплатно с въвеждане на ЕГН.

Подробности, както и помощ при попълването на декларации и платежни нареждания за внасяне на осигуровки, клиентите на НАП могат да получат на телефона за информация на агенцията 0700 18 700 на цената на един разговор.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини