Строителни материали предостави немското посолство на наводнените във Виница

Представители на посолството на Федерална република Германия посетиха Първомай и пострадалото от наводнение село Виница. Матиас Денер –референт по културата и аташето по политическите въпроси и протокол Кристиян Ландсман разговаряха с кмета на Първомай Ангел Папазов, заместника му – Иван Георгиев и секретаря на общината Мария Стойчева. Гостите се интересуваха от икономиката на общината и развитието й, разгледаха таблата с археологически находки и витрината с футболни трофеи. Особен интерес проявиха към най-големия фотоволтаичен парк на Балканите, изграждан в село Караджалово и когенерационната централа. Оказа се, че Матиас Денер се е занимавал и е разяснявал необходимостта от възобновяеми  енергийни източници и е запознат с приложението им. 

Представителите на немското посолство обясниха, че са имали готовност да помогнат на бедстващите в село Бисер, когато са прочели голямо заглавие: „Второ наводнение в Садово и Първомай“. Тогава – казаха гостите – останахме с впечатление, че всички са впрегнали усилия да помагат на Бисер и са забравили за това, което се случва тук.Затова решихме нашата помощ да бъде за Садово и Виница – най-пострадалото село в община Първомай. Кристиан Ландсман прояви  любопитство и откъде идва името на Първомай. А когато разбра, че старото име на града е Борисовград с чувство за хумор отбеляза, че е бил свързан с настоящия министър председател.

Кметът на село Виница посрещна гостите и ги заведе в къщите на някои от пострадалите. Те получиха цимент, латекс, вар, хоросан, а след това ще им бъде раздаден и балатум – всичко това дарение от немското посолство. Хората разказаха историите си, какво е било залято, за страха и унищожения разсад  и благодариха за оказаната помощ. Освен строителни материали, в кметството бяха доставени и пакети с дрехи, обувки и дори една детска количка, които в последствие ще бъдат раздадени според нуждите на жителите на Виница.

Немците искаха да знаят какво се е случило със селскостопанската продукция и от какво най- много се нуждаят, засегнатите от наводнения. Балатум се оказа най- търсеният материал. Повечето от селскостопанските производители казаха, че са засели втора култура и ще се опитат да покрият загубите. За тях би било добре да получат в помощ тор, за да подсилят „измитата почва“.

С покана за откриването на фотоволтаичния парк и други нови срещи завърши посещението на представителите на немското посолство.

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини