Японските власти се опасявали от разрушаване на Токио заради "Фукушима"

Най-лошият сценарий, очертан от японското правителство в началото на кризата в АЕЦ "Фукушима", предвиждал края на Токио в резултат на верижни ядрени експлозии, съобщи независим панел от експерти, предаде БГНЕС.

"Този демоничен сценарий се въртеше в главата ми", заяви главният секретар на японския кабинет Юкио Едано. "Ако това се беше случило, с Токио щеше да бъде свършено", допълни той.

Създадени били планове за масова евакуация на столицата, тъй като Едано се опасявал, че реакторите по крайбрежието може да се разтопят и да погълнат града с 13 милиона души население.

Разкритието се съдържа в независим доклад, публикуван днес от комисия от експерти, които получили свобода да разследват събитията около най-тежката ядрена криза в света през последните 25 години. Комисията съобщи, че заради влошаването на положението по удареното от цунами крайбрежие на Япония компанията оператор на АЕЦ "Фукушима" Токио Илектрит Пауър (ТЕПКО) искала да изостави ядрената централа, след като евакуира служителите.

Но централата, която отказала да сътрудничи на авторите на доклада, получила нареждане от премиера Наото Кан да остави служителите на място. Експертите заключават, че ако премиерът не беше проявил твърдост, "Фукушима" щяла да излезе извън контрол, а последиците от това щели да са катастрофални.

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини