Рекордна застраховка за „Коста Конкордия”, 7 станаха жертвите на крушението

Изплащането по застраховката на круширалия круизен кораб "Коста Конкордия" може да достигне рекордни размери - до 1 млрд. евро.

По-рано италианската телевизия съобщи, че собственикът на "Коста Конкордия" - компанията Costa Crociere, до момента е понесъл загуби в размер на 1,5 млрд. евро. Стойността на кораба се оценява на около 500 млн. евро.

На компанията освен това й предстои да изплати различни компенсации на всичките 4234 пасажери, които могат да стигнат до 1 млрд. долара.

Не е изключени някои от пасажерите да заведат съдебни искови за допълнителни компенсации.

Обърнатият на една страна "Коста Конкордия" се охранява от карабинери, за да не може плавателният съд да бъде атакуван от мародери. На борда - по каюти и сейфове, има големи суми пари в брой и бижута.

Италианското правителство се готви да обяви бедствено положение в засегнатата от корабокрушението зона, близо до остров Джилио в Тоскана, съобщи министърът на околната среда Корадо Клини.

Официалното решение ще бъде обявено на следващия министерски съвет, който ще се проведе в четвъртък или по-рано, ако е възможно, уточни министърът след среща с местните власти на префектура Ливорно. "Тази мярка означава, че всички операции, свързани с този инцидент, са от национален интерес и изискват участието на национални институции, на правителството и на регионалните власти", каза той. "Нивото на необходимите ресурси ще бъде определено от плана, който трябва да приемем", допълни Клини.

Има сериозен риск от разлив на гориво от потъналия наполовина кораб в околните води, което би предизвикало екологична катастрофа в района.

Спасителните екипи извадиха тази нощ тялото на още един загинал, съобщи Франс прес, като се позова на информация на интернет сайта на вестник "Стампа". С това общият брой на потвърдените досега жертви на корабокрушението стана 7. Още 28 души се смятат за изчезнали.

По-рано командирът на италианската брегова охрана Марко Бруско съобщи, че общо 29 души, между които четирима членове на екипажа и 25 пасажери, все още не са открити три дни след катастрофата на италианския пътнически лайнер.

Досега спасителите съобщаваха за 16 души в неизвестност, между които четирима италиански туристи, двама американци, две двойки от Франция и шестима членове на екипажа.

В изявление за обществената телевизия Бруско посочи, че вероятно 10 германци са сред изчезналите пасажери. Той изтъкна, че продължава да храни надежда да има оцелели. Досега бяха извадени телата на шестима загинали - двама френски туристи, един италиански, един испански, един перуански моряк и едно тяло, което все още не е идентифицирано.

Корабът "Коста Конкордия" с над 4200 пътници и екипаж се удари в петък вечерта в скали, заседна и се наклони в пристанищната зона на остров Джилио.

Зрелищното корабокрушение на круизния лайнер "Коста Конкордия" край бреговете на Тоскана е не само катастрофа за собствениците на съда, но може да нанесе и по-мащабни щети на сектора, който вече е изправен пред силни насрещни ветрове, посочва Ройтерс.

Луксозният 114 500-тонен кораб бе управляван от компанията Коста Крочиере (Costa Crociere), подразделение на американската Карнивал корпорейшън (Carnival Corporation & Co) - най-голямата в света компания за круизни пътувания. Авариралият кораб бе сред основните активи на концерна на доходния европейски пазар за круизи. "Това е пи ар кошмар за марката Коста", посочва Джeйм Кац, анализатор на чикагската компания Морнингстар (Morningstar).

Инцидентът не би могъл да се случи в по-неблагоприятен момент за компанията, след като глобалната икономическа криза вече засили опасенията на потенциалните клиенти на круизите за работните им места и финансовото им състояние.

Все още е твърде рано да се определи размера на цялостните разходи за Карнивал. Има го и проблемът с отношението към сектора като цяло заради опасенията за безопасността, което би могло да накара някои потенциални клиенти да замразят плановете си за круизни пътувания. Друг възможен проблем за корабособственика и застрахователите е замърсяването на околната среда, отбелязва БТА.

Италианските власти изразиха опасения, че корабното гориво (резервоарите са били пълни, тъй като пътуването е било в самото си начало) може да се разлее в чистите води край острова, които са морски резерват. До неделя сутринта все още нямаше сигнали за замърсяване.

Секторът на круизните пътувания през последните 40 години отчита бурен растеж. Според данни на изследователския център Риспосте турисмо броят на хората, отправящи се на круизни пътувания, е нараснал от 500 000 в началото на 1970-те години до около 5 милиона през 1990 г. и близо 19 милиона през 2010 година.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини