Инж.Панчев: Фотоволтаичният парк в Караджалово е добра инвестиция, от която печели община Първомай

арх. Спасов представи инж. Панчев и инж. Бранков

Да обяснят какви са ползите за община Първомай от построяването на  фотоволтаична централа в с.Караджалово, с граждани и медии  се срещнаха представителите на „Сиенит“ инж. Пламен Панчев –съсобственик на „Сиенит“ и ръководител на строителството  и инж. Николай Бранков – ръководител на проекта. Те разказаха, че 2 години са правени проучвания и съгласувания с различни институции и резултатът е проектирането, а вече и изграждането на най-големия парк за произвеждане на електроенергия от слънчева светлина.  Неговият капацитет ще бъде около 77млн.kWh енергия, достатъчна да захрани над 16500 домакинства.  Фотоволтаичният парк не работи с изчерпаеми  природни ресурси, не замърсява с отпадъчни материали, не изхвърля вредни газове във въздуха, безопасен е и е безшумен.

„Сиенит“ е изпълнител на проекта, а инвеститор е американската фирма „Sun Edison”- световен лидер в изграждането на централи за зелена енергия.

Фотоволтаичната централа  е ефективна около 25-30 години, като след това тя намалява капацитета си с около 25%. Според инж. Панчев община Първомай е подходяща за  такъв парк заради многото слънчеви дни. Първият ефект от този проект са постъпленията от данъци и такси и изграждането на имидж на място, удобно за такъв тип строителство.

Предстои да бъде изградено 8км захранващо трасе, подстанция и самия парк. Това ще осигури между 300 и 400 работни места в продължение на около половин година.  След това ще са нужни  10-12 човека за охрана и още около 20 инженери.  Инвеститорът ще търси образовани и обучени специалисти. Очаква се екипът да е местен. Освен това ще има нужда и от хора, които да почистват панелите от праха и да се окосява тревата около тях.  За осигуряването на нискоквалифицирана работна ръка строителната фирма ще търси услугите на Бюро по труда.  

За свободното преминаване на дребни диви животни – костенурки, зайци, пъдпъдъци и др., в оградата около фотоволтаичния парк ще бъдат оставени отвори. „Сиенит“ е поела ангажимент за ремонт на всички довеждащи инфраструктури, които ще бъдат използвани по време на строителството.

Фотоволтаичният парк в с. Караджалово ще е с мощност около 50 MW, за сравнение – в Саудитска Арабия предстои да се изгради централа с мощност 100MW. Коя ще е най- голямата и мощна все още не може да се каже, защото това е най-бързо развиващ се отрасъл в енергетиката.

 Теди Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини