Турски сериал в Израел, сапунка забранена в Иран

Телевизионните сериали явно могат да преодоляват всякакви бариери, дори сериозното политическо напрежение между страни като Турция и Израел.

Наскоро Анкара изгони израелския посланик, прекрати търговските и военните си отношения с еврейската страна и поиска официално извинение от Тел Авив за нападението на "Флотилията на свободата" през 2010 г. Израел обаче остава непреклонен и няма да се извини за атаката над хуманитарния конвой за Палестина, при която бяха убити деветима турци.

Разривът между двете държави обаче не попречи на един от най-популярните телевизионни канали в Израел да излъчи за пръв път турски сериал.

Първият епизод на сапунената опера "Двама завинаги" с участието на Къванч Татлътуг и Седеф Авджъ предизвика огромен зрителски интерес в Израел, след като бе излъчен по телевизия Вива 2, съобщава Си Ен Ен-Тюрк.

Пет пъти седмично в праймтайма от малките екрани в израелските домове звучи турски език – телевизионната сага е със субтитри на иврит.

"Това е изкуство и в никакъв случай не трябва да се бърка с политиката," коментираха ръководни кадри от телевизията по повод излъчването на тв сагата.

И докато турските сериали си проправят път на неочаквани територии, в Иран една популярна сапунена опера, идваща от южната ни съседка, бе забранена, след като Техеран въведе строги ограничения за излъчваните по телевизията филми.

Така например вече не може да бъдат показвани голи до кръста мъже, а любовните истории трябва да се развиват само между двама души, посочва Си Ен Ен-Тюрк.

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини