Наско Статев: По-големите деца по-трудно се научават да плуват

Наско Статев

Да се съчетае полезното и приятното в летните горещини е най-лесно на басейна. Идеята е на Наско Статев – учител по физическо възпитание.

- Каква е твоята идея?

- Всеки ден идват деца на басейна, но освен да скачат във водата, биха могли да използват времето и да се научат да плуват. Аз предложих на собствениците на басейна, където съм спасител и те се съгласиха да започна да работя с децата.

- Какви деца обучаваш?

- Повечето са малки - от 8 до 12 години. Няма възрастови ограничения, но по-големите се отпускат по-трудно. Те се страхуват повече от водата.

- Освен заради финансовата страна, има ли друга причина да го правиш?

- Всъщност финансовата страна не е чак толкова важна. Урокът се заплаща символично – по левче. Но за мен като спасител е добре децата да умеят да плуват. Това ще ми направи работата по-лека. Освен това е много приятно да гледаш как се учат, как напредват, как се стараят да изпълняват упражненията. Това го постигат както с моя помощ, така и благодарение на техния труд и упоритост.

- За колко време успяват да се научат да плуват?

- Различно. Някои деца се отпускат по- трудно, други по-бързо свикват с движенията. Но за около седмица се научават да се държат на повърхността. Аз не ги уча на някакви сериозни стилове. Това не става толкова бързо и лесно.

- А как събираш деца?

- В ролята на мениджър е влязла Мария Иванова, фелдшер на басейна. Тя помага. Права е, защото има много деца с изкривявания на гръбначния стълб, а плуването е най- добрата гимнастика за тях. Тук започнаха да идват деца от селата. От Бяла река и Езерово. Един родител ги събира и ги докарва.

- Кога тренира групичката?

- Сутрин между 9 и 10, но от другата седмица може би ще се наложи да започваме по-късно.

- Защо, с какво ще се захващаш?

- Започват тренировките на нова група по футбол и аз ще работя с децата на стадиона.

- Доста тежка ти става програмата.

- Да, освен това ще искам да запиша и магистратура наесен, но дотогава има време.

- За какво мечтаеш ?

- Да работя като учител по физическо и в Първомай да има хубава спортна зала.

Интервю на Теди Кирякова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини