АЕЖ-България: МВР и медиите – на страната на жертвата или на престъпника?

"Асоциацията на европейските журналисти-България остро възразява срещу начина на отразяване в част от българските медии на убийството на Яна Кръстева. Намираме за особено притеснителен опита на пресцентъра на МВР да скрие това престъпление от обществото, вероятно с цел да не бъдат помрачени информациите за успехите на полицията в борбата с престъпността." Това се казва в позиция, публикувана на сайта на организацията. Публикуваме пълния текст на позицията, защото я намираме за важна:

"Не по-малко притеснителни са обаче опитите на няколко издания да омаловажат ужасното престъпление, случило се в самия център на София и за което няма никаква гаранция, че няма да се повтори.

С тревога откриваме, че методите, използвани за манипулиране на общественото мнение, далеч не се прилагат за първи път, а от години са се превърнали в своеобразен патент на МВР и определени медии.

Сценарият е един и същ. Жертвите на престъпления се маргинализират. Това най-често се случва, като в информацията се добавя уточнението, че пострадалият е криминално проявен или е от ромски или друг малцинствен произход. Държим да отбележим, че криминално проявен не е юридически термин. От гледна точка на правото говорим за осъждани и неосъждани лица, а не за криминално проявени и за некриминално проявени. Също така, етническият произход не би трябвало да се споменава, освен при престъпленията на расова или етническа основа.

В случая с Яна Кръстева, поради невъзможност за представяне на жертвата като криминално проявена или числяща се към определено малцинство, се прави опит за маргинализацията й чрез изнасяне на компрометиращи данни от биографията й. “Надежден” източник на информация са разкази на анонимни съседи на жертвата.

Уважаеми колеги, АЕЖ-България Ви напомня:

Всеки живот е важен! Всяко убийство – ужасно! Всеки престъпник трябва да бъде намерен и наказан.

Без значение дали жертвата е криминално проявен, представител на малцинствата, българин или чужденец, пушач или непушач, справедливост трябва да бъде въздадена.

И мисията на всеки журналист, работещ в полза на обществото, е да изисква от властите да открият и накажат извършителя, а не да компрометира жертвата, превръщайки се в морален съучастник на престъпника."

Реакцията на организацията е предизвикана от появилите се в някои издания статии, омаловажаващи престъплението с неетични и неадекватни коментари относно личността и "факти" от личния живот на убитото момиче.

Информацията около смъртта на Яна Кръстева продължава да бъде неясна. Знае се само, че е била убита в ранните часове на 9 юли, предполага се, че е станала жертва и на сексуално насилие. Тялото е било открито в Борисовата градина близо до конната база на "Егида" едва в неделя.

Приятелите на Яна Кръстева организираха група във Фейсбук, чийто членове към момента наброяват над 6300 души, присъединили си, за да изкажат съболезнования и да изискат от органите на реда разкриване на престъплението, както и да потърсят отговорност от медиите, позволили си да осквернят паметта на момичето. Пак те организират и поклонение в памет на Яна Кръстева, което ще се състои на 18 юли от 19.30 часа на езерото Ариана.

Тече и подписка, настояваща Столична община да предприеме незабавни мерки, за да осигури осветление по главните алеи на Борисовата градина; денонощна охрана на полицейски патрули; 24-часово видеонаблюдение; условия за хигиена.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини