Ароматите, които лекуват

Етеричното масло от пачули (индо-малайско растение със силен мирис) ще ви избави от грип и настинка, а кипарисът помага при главоболие. Поне така твърдят специалистите в ароматерапията. Предлагаме ви малко повече информация за някои ефирни масла, които се използват широко в азиатската медицина:

Бергамот
Смята се за отличен общ антисептик, ефективен при загуба на апетит, чревни колики, чревни паразити, борба с различни гъбични инфекции. Бързо намалява температурата при инфекциозно заболяване и отстранява възпалението на носоглътката.

Кипарис
Често използван при лечение на главоболие, стомашни, чревни, бъбречни и чернодробни колики.
Маслото от кипарис укрепва стените на съдовете, спира кръвотечението, възпрепятства развитието на атеросклероза.

Кориандър
Подобрява паметта и премахва нервната преумора.

Лавандула
Помага при безсъние и превъзбуда. Маслото от лавандула е ефективно обезболяващо средство при мигрена и главоболие, а също при пърхот и слаба коса.
Повишава съпротивляемостта на организма към преумората и инфекциозните заболявания.

Лимон
Притежава антибактериално и антисептично действие. Активизира левкоцитите и нормализира формулата на кръвта, избавя от главоболие, гадене, виене на свят, предизвикани от спазми в съдовете на главния мозък. Тонизира вегетативната и нервната система.

Пачули
Помага при грип, настинка и херпес. Осве това е силен еротичен стимулатор. Лекува депресия, алергии и гъбични инфекции.

Ела
Засилва настойчивостта и търпението, подобрява настроението. Натурален източник на витамини и фитонциди. Засилва остротата на зрението и помага при преумора на очите.

Сандал
Помага при безсъние и ревливост. Силно еротично средство, което успява да изведе шлаката от организма.

Бор
Създава усещане за спокойствие. Парите на маслото засилват секрецията на бронхите. Способства за унищожаването на бактериите и вирусите във въздуха.

Евкалипт
Унищожава причинителите на дизентерия, стрептококите, стафилококите, потиска растежа на туберкулозните микробактерии.

За профилактика на вирусните заболявания често се препоръчва въздухът в помещението да се ароматизира със смес от евкалипт, лавандула и мента в съотношение 1:2:1.

Източник: zdrave.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини