Рим в паника заради предсказание за земетресение

Прогноза от края на миналия век за голямо земетресение, което ще удари Рим на 11 май, паникьоса жителите на италианската столица, въпреки че Агенцията за гражданска защита се опитва да ги успокои.

Хиляди римляни бързат да напуснат града и да отидат в провинцията, където да отседнат при роднини и приятели, пише Ройтерс, цитирана от БГНЕС.
По-заможните пък заминават на почивка извън страната.

В сряда, когато се очаква трусът, баровете и другите питейни заведения във Вечния град вероятно ще опустеят.

Истерията масово се раздухва в интернет. Освен призивите за спокойствие на Агенцията за гражданска защита, националната телевизия РАИ постоянно излъчва съобщения, че датите на земетресенията не могат да бъдат предсказани, цитира агенцията в. "24 часа".

Автор на предсказанието за опустошително земетресение е сеизмологът Рафаеле Бенданди, който е покойник от 1979 г. Ученият вярвал, че земетресенията са напълно предвидими и зависят от комбинираните движения на планетите, Луната и Слънцето.
Някога той предсказал силен трус в областта Марке на 2 януари 1924 г. и сбъркал само с два дни. Три години по-късно ученият бил посветен в рицарско звание от Бенито Мусолини.
Теорията му била изследвана от редица чуждестранни астрономи. Сега за способностите му постоянно припомнят сайтове. Огромна статия пусна пък в. “Кориере дела сера”.

Според съвременните сеизмолози обаче за твърденията на Бенданди няма никакви научни доказателства.

Случаят с предреченото земетресение напомни за труса в Акуила, който отне живота на 300 души през 2009 г.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини