36 °C

В ЦЕРН поставиха рекорд по съхранение на антиматерия

Физици от ЦЕРН от колаборацията ALPHA са успели да опазят атоми на антиводорода от анихилация в продължение на 1000 секунди, като по този начин са подобрили досегашния рекорд (също техен), съобщи сайтът arXiv.org.

Според учените те за първи път са успели да измерят разпределението на енергиите в уловените атоми, а също да сравнят получените резултати с данни от компютърни модели.

Изследователите се надяват, че развитието на тяхната технология ще позволи да се изучат много от свойствата на антиматерията, по-специално да се намери отговор на въпроса за гравитационното взаимодействие с материята.

Антиматерията е теоретично описана от Пол Дирак през 1928 г. като огледален антипод на материята. Когато енергията се превръща в материя, се получава частица и неин огледален образ – античастица, която е с обратен електрически заряд.

В нормално състояние атомите имат положително заредени ядра с протони, около които кръжат отрицателно заредени електрони. Антиматериалните съответствия на тези атоми са с отрицателни ядра и положителни електрони. При среща на материя с антиматерия те мигновено анихилират с взривно отделяне на енергия.

Първите античастици са открити през 1930 г., а през 1955 г. е създаден и антипротон. Опитите те да бъдат синтезирани успяват чак през 1990 г. Тогава в ЦЕРН създават 10 атома антиводород, но не успяват да ги опазят от анихилация.

В рамките на проекта ALPHA учените изучават възможността за съхранение на атоми на антиводорода в специален магнитен капан при температура под 0,5 келвина. Предишният рекорд за време за опазване на атоми на антиводорода от анихилация бе 172 милисекунди.

За получаване на антиматерия са използвани антипротони (няколко десетки милиона), получени в пръстена AD, и позитрони (за техен естествен източник може да послужи изотоп на натрия 22Na).

При взаимодействието им се образуват атоми на антиводорода. След няколко етапа на пречистване и охлаждане в магнитния капан попадат няколко хиляди атома на антиводорода.

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 09.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Обмислете детайлно всяка причина която поражда конфликти между вас и околните. Направете промяна, колкото и малка да е тя. Звездите ви закрилят: късмета е с вас затова не пропускайте шансовете си. Не хабете жизнеността и енергията си, като се поддадете на нерви и сприхави изблици. Най-малкото, защото ще се отрази на самочувствието и здравето ви. Ще копнеете за развитие и промяна - ами направете я.
09 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Доколкото ви се отдава да влияете на събитията го правете, мислейки и за другите. Изразходвайте разумно енергията си, за да сте в добра кондиция през целия ден. Известие от чуждестранни партньори ще ви подтикне към активност в посока общ бизнес или други важни дела. Проявете разбиране към изявите на партньора си, не изтъквайте непременно слабите му места.
09 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Вашите способности привличат вниманието на хора, от които зависи понататъшното ви професионално издигане. Тепърва ви очакват големи успехи, затова се пригответе да ги посрещнете подобаващо. Необвързаните Близнаци имат шанса да срещнат подходящ човек.
09 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Сполука очаква онези от вас, които се занимават със собствен бизнес. С присъщия си усет улавяте развитието на събитията и това много ви помага при конкретните ви действия. Отделете време и за вашия любим човек. Правете нещата така, щото да са доволни всички около вас, а не само един. Периода носи повече емоционален заряд.
09 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работата ви днес ще се увеличи, но ще се справите, само не се преуморявайте. Изразходвате много енергия и често за незначителни неща. Пестете силите си, може да се отрази на здравето ви. Делова среща ще ви накара да потърсите и друг път за професионална реализация. Ще се поздравите с успех.
09 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Откривате нов стимул за себе си и незабавно се заемате за работа. Днес сте особено енергични и имате шанса да свършите доста неща, които отдавна ви тежат. Някои от вас ще срещнат привлекателна личност и може да се впуснат в нова връзка. Може би възлагате прекалено големи надежди на предстоящо събитие. Не бъдете прекалено самокритични.
09 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Предвиждате повече задачи за днес, но не разполагате с всичкото време за тях. С прагматичен подход ще свършите повече работа, а притесненията няма да са ви от полза. Други ще се възползват от съветите ви и ще напреднат в нещо, което можеше да бъде и ваше. Внесете повече красота в живота си, като направите нещо специално за себе си или близките ви.
09 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Реализацията на конкретна задача ще ви струва днес повече сили, но ще се справите. Решени сте да обновите офиса, дома или вилата и ще вложите дос?%
09 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не е изключено днес да получите примамливо предложение, което силно ще ви заинтригува. Помислете внимателно и не действайте докато не сте напълно сигурни в решението си. Имате предостатъчно време. Много важно е да направите необходимите предварителни проучвания. Вашият любим човек ви подготвя приятна изненада.
09 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Гъвкавото ви поведение ще ви помогне да наложите идеите си. Ще следвате целите си с цената на всичко, решени сте да постигнете максималното. Помислете какво кому дължите и го направете, за да отворите пътя си към успеха. Необвързаните ще изживеят нови вълнения, които ще ускорят решението им за трайна връзка.
09 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Вярвайте повече в себе си. Не унивайте, ако временни неудачи пречат на работата ви. Снабдете се с търпение и скоро ще имате онова, което желаете. Това се отнася до всички сфери на живота ви - професионална, лична, емоционална, духовна. Трудът ви ще бъде възнаграден.
09 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Мечтите ви са на път да се случат. Финансови приходи и любовни вълнения ще ви накарат да полетите.Проблеми, касаещи бъдещите ви планове, са на път да се решат. Уверени в себе си ще направите деня си по-хубав. С енергията си ще обгърнете и други, трасирайки пътя на доброто.
09 юли 2020
Последни новини