Развод с SMS

Таджикистанските мъже вече могат да се развеждат с техните съпруги чрез кратко текстово съобщение в мобилната мрежа. Високите технологии са успели да си пробият път дори в такава чувствителна област, каквато е прекратяването на един брак, предава Mobiledia.

Ако жена в Таджикистан получи SMS, в който се съдържа три пъти думата "taloq", това ще означава, че тя вече не е омъжена. Според мюсюлманските ритуали, ако мъж каже три пъти тази дума на жена си, това автоматично означава, че те вече са разведени. В превод думата означава развод, пише kaldata.bg.

Традицията се спазва дори ако разводът е осъществен чрез кратко мобилно съобщение. Местните духовни лица са раздвоени в позициите си и още не могат да се разберат дали разводът с SMS трябва да се признава или не. Част от тях са на мнение, че за да се зачитат, думите трябва да бъдат казани лице в лице.

Една от жертвите на SMS разводите е Марина Додобаева. Тя е на 33 години и има две деца. През месец октомври миналата година тя получила кратко съобщение в мобилния си телефон и когато го прочела с ужас разбрала, че с нейния 14-годишен брак е свършено. Цялото финансово, имотно и роднинско състояние на Додобаева се променило автоматично с прочитането на въпросния SMS.

Много от мъжете в Таджикистан оставят съпругите си за да емигрират в Русия, в търсене на по-добър живот. Те често създават нови семейства там и използват кратки текстови съобщения за да приключат предишните си бракове в бившата съветска република. Точно такъв е бил и случаят с мъжа на Марина Додобаева.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини