И земеделци от Първомай пъдят Мирослав Найденов от министерството

Оставката на земеделския министър Мирослав Найденов за пореден път бе поискана от земеделци, този път в Първомай. Вчера местните „Обединени земеделци“ се срещнаха с новия си шеф Петя Ставрева. На срещата бяха поканени животновъди от региона, но бяха дошли и представители на различни организации и асоциации от цяла България. Обединени от проблемите си те разсикваха декларация до ресорния министър Мирослав Найденов, след това поискаха оставката му и обсъдиха евентуални протестни действия. Ставрева пристигна в момента, когато животновъдите обмисляха дали и как да подкрепят зърнопроизводителите в техните протести.

Основните искания на животновъдите, записани в проекта за декларация, обобщи Танко Колев – председател на Националното движение на млеко и месопроизводителите: Да се прекратят санкциите със стари дати, защото в момента се санкционират животновъди, получили субсидии през 2009г. Да се наказват администраторите, допуснали грешките, а не бенифициентите. В декларацията се иска оставката на министър Мирослав Найденов защото няма нито едно изпълнено предизборно обещание към животновъдите. Да бъде подадена нотификация до Европейската комисия, за да се разрешат държавни помощи за пасищно отглеждане и хуманно отношение към животните. В момента 90% от всички животни в България се отглеждат пасищно, а това изисква много повече усилия. В Румъния и Франция този начин на отглеждане се субсидира, тъй като така се получават по-висококачествени продукти.

В изложението си към животновъдите Петя Ставрева заяви желанието си за диалог с цел да се постави началото на нова аграрна политика и създаване на Обществен съвет за изработването й. Тя се интересуваше от нуждите на земеделските производители и визията им за бъдещето развитие на отрасъла. Ставрева постави въпроса за това каква трябва да бъде позицията на България по отношение на тавана на субсидиите. Според нея възможностите са две. Едната – да бъдат ограничени и да се субсидират солидарно дребно, средно и едро земеделие. Другата - да няма таван и да се получи концентрация на земеделието. Малко след заявените в началото добри намерения, земеделската лидерка беше прекъсната. Млада животновъдка взе думата и каза, че проблемите са толкова много, че изобщо никой не мисли за 2014 година, когато ще се раздават субсидии в пълен размер, а само за това как да оцелеят, как да не потънат и как да продължат въпреки санкциите. Разговорът тръгна в посока коя политическа сила може да лобира за интересите на земеделските производители. Тогава Моньо Христов –заместник-председател на ПП “Обединени земеделци“ обясни, че грешката е, че животновъдите не са искали пари от Фонд „Земеделие“, а от европейските субсидии. Според него държавата предпочита те да работят в сивата икономика и да ги държи в подчинение. И разбира се, изрази готовност „Обединени земеделци“ да застанат начело на протестите на животновъдите. Постепенно събранието се превърна в място, на което всеки искаше да се изкаже пламенно – за протестите, за проблемите, за лидерите, за министрите и отново се чу призив за оставка на Мирослав Найденов. В края на срещата Петя Ставрева предложи помощта си за редактиране на декларацията, така че да има въздействие върху управляващите.

Теди Кирякова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини