Шоколад всеки ден, секс и други пороци

Вече официално можете да спрете да се чувствате виновни за тези малки „вредни” навици, от които не можете да се откажете. Оказва се, че много от най-хубавите удоволствия всъщност носят значителни ползи за здравето – помагат да останете стройни, борят се с депресията, побеждават заболявания. Ето и 10-те най-приятни от тях.

Наспивайте се

Сънят дава енергия, подкрепя имунната система, стимулира паметта и дори помага за отслабването. Ако не си доспивате, ще се повиши рискът от поява на тревожност и депресия. Недостигът на сън също така се асоциира с високото кръвно налягане, непоносимостта към глюкоза и затлъстяването в коремната област – а всички те са рискови фактори за сърдечни заболявания.

Опитайте се да спите редовно по 7-8 часа на ден - според изследванията това е оптимално поне за повечето хора. Ако успявате да се наспите и с по-малко, не е проблем – някои хора просто са „програмирани“ по този начин. Но, ако имате проблем със заспиването или се събуждате често през нощта, свържете се с лекар, за да проверите за възможни скрити причини за това, например тревожност или сънна апнея.

Взимайте си по-често почивен ден

Изследвания потвърждават, че почивките – независимо дали отивате на пътуване в чужбина или на еднодневна разходка – понижават стреса, кръвното налягане и риска от сърдечни заболявания. Доказано е, че също така стимулират креативното мислене (шефовете да обърнат внимание!). Изследване от 2005 г. Потвърждава, че хората, които излизат във ваканция два пъти годишно са по-малко податливи на стреса и депресията от тези, които почиват веднъж на две години.

Не можете да се измъкнете за повече от няколко дни? Не е проблем. Според скорошно изследване дължината на почивката няма отношение върху това колко щастливи се връщат хората от нея. Още повече, че най-голямата тръпка е преди самото излизане във ваканция. Затова удължете радостта на това предварително очакване като планирате кратки екскурзии по няколко пъти през годината вместо да планирате една голяма продължителна отпуска.

Сексът като лекарство

Правенето на секс освобождава хормонът на щастието ендорфин и този, който допринася за привързаността – окситоцин. Чувството на свързаност с другия е наистина полезно за психичното здраве. Освен това е доказано, че хората, които правят секс веднъж или два пъти седмично имат по-високи нива на имуноглобин А, който предпазва организма от настинки и други инфекции.

И все пак сексът крие своите непредвидени рискове - например сексуално предавани инфекции (особено ако имате повече от една интимна връзка или не правите безопасен секс) и нежелано забременяване, така че покрай удоволствието и ползите не пропускайте да внимавате за неприятните последици.

Шоколад всеки ден

Експертите одобряват ежедневното похапване на малко шоколад – най-добре едно-две блокчета натурален - за да минимизирате ефекта от захарта и мазнините и да се възползвате максимално от ползите. Тъмният шоколад/какаото помагат за понижаването на кръвното налягане и риска от удар и осигуряват други ползи за сърдечносъдовата система. Тъмният шоколад съдържа антиоксиданти - флавоноиди, за които е известно, че подобряват еластичността на кръвоносните съдове.

Изследване, публикувано през 2010 г., установява, че яденето на 35 г тъмен шоколад ежедневно в продължение на две седмици понижава значимо нивото на хормоните на стреса. Уверете се, че шоколадът има поне 75% съдържание на какао и без угризения се насладете на удоволствието.

Вечер с приятели

Множество нови изследвания сочат колко голямо е влиянието на приятелите и семейството върху поведението ни – от това какво пием и ядем, до това колко килограма тежим. Силните социални връзки носят много ползи – по-малко настинки, по-добра мозъчна дейност, по-продължителен живот. Така че приятелствата са много полезни – когато излизате с хора, с които имате добре балансирани взаимоотношения, а не с такива, които ви вгорчават деня. И здравето.

Пълномаслени храни

Пълномаслените храни не само имат по-добър вкус, но и истински ползи за здравето, стига да приемате правилното количество от правилните видове мазнини. Опитайте се 10% от ежедневния ви прием на мазнини да се състои от мононенаситени. Те понижават риска от сърдечни заболявания и удар, което е особено важно, имайки предвид колко голям процент от хората умират от коронарни сърдечни заболявания.

Омега-3 мастните киселини също понижават риска от развиване на сърдечни заболявания и помагат за ограничаването на симптомите на депресия, ревматоиден артрит и други заболявания. Освен това, когато в ястието ви има малко мазнини, се чувствате по-сити и ядете по-малко. И все пак не бива повече от 30% от дневните калории да идват от мазнини – дори и от полезните.

Сутрешното кафе

Ако рано сутрин имате нужда от кафе, за да си отворите очите, в това няма нищо лошо. Няколко изследвания сочат, че кафето не само ободрява, но е полезно и защото се бори с някои видове рак и сърдечни заболявания и може дори да ви помогне да издържите на по-тежки и по-дълги натоварвания.

Можете да се наслаждавате спокойно на до две чаши кафе на ден. Повече от това не е препоръчително, защото ще доведе до изнервеност и проблеми със съня.

Отпускащ масаж

Никога не се чувствайте виновни, когато отидете на масаж. Като цяло хората, които биват докосвани редовно, са по-здрави. Ако бюджетът ви не предполага спа услуги, масажирайте се взаимно с половинката си. В едно изследване от 2008 г. при участниците било забелязано понижено ниво на болка, депресия, тревожност и гняв, ако поне два пъти седмично партньорите им ги разтриват.

Печете се на слънце

Слънчевите дни наистина повдигат настроението ни – слънцето е най-добрият естествен антидепресант, който кара тялото ни да произвежда по-малко от хормона на съня мелатонин, а това ни прави по-свежи, енергичви и готови да посрещнем деня.

Излагането на голата кожа на слънцето стимулира и синтезирането на витамин D, хормон, който може да ограничи , който може да ограничи риска от рак, сърдечни заболявания, чупене на костите и други проблеми. Все още обаче много лекари вярват, че излагането на слънце дори в малки количества не е безопасно. Затова винаги ползвайте слънцезащитен крем и взимайте хранителни добавки с витамин D, ако нивата му в организма ви са ниски.

Пийте вино с вечерята

Твърденията относно виното се отнасят най-вече за полезните за сърцето свойства, които притежава, въпреки че изследователите не са напълно сигурни на какво точно се дължи това - антиоксидантите във виното поддържат кръвоносните съдове еластични или може би алкохолът повишава „добрия” HDL холестерол. Независимо от причината обаче ключът е в умерената употреба – 1-2 чаши дневно. По-голямото количество може да повиши кръвното налягане и да допринесе за натрупване на килограми.

Специалистите предупреждават още, че жените, които пият по много, по-често заболяват от рак на гърдата. Предпочитате друг алкохол? Можете да извлечете почти същите ползи от един ликьор или една бира на ден. Затова не се бавете – вдигнете чаша в името на удоволствията в живота, които са полезни за здравето!

Източник: zdrave.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини