Набират социални асистенти, заплата 322 лева

Присъстващите се интересуваха преди всичко от заплатата

В община Първомай тече процедура по набиране на желаещи за социален асистент и домашен помощник. Избраните по документи за тези позиции ще бъдат назначени от 1 май 2011г. Проектът, по който ще бъдат обезпечени тези дейности, е на „СОНИК-СТАРТ“, а община Първомай е партньор.

Работата на социалния асистент е свързана с обгрижването на хора с увреждания и в неговата компетентност е да следи прием на лекарства и да извършва елементарни медицински дейности. Той е с по-висока квалификация от домашния помощник, който се занимава изцяло с домакинството на нуждаещите се. Оттам е и разликата в заплащането. Всеки асистент или помощнк обслужва поне две лица и се води на 8-часов работен ден. От кандидатите задължително се изисква и грамотност, тъй като те са длъжни да водят дневници за дейността си. Тези длъжности се различават от личните асистенти, които обслужват само един инвалид.

За да обяснят основните положения в проекта, водещата организация и партньорът й дадоха пресконференция. На презентацията присъстваха 50 човека, между които гости от Социалното министерство, кметът и служители на Общината, социалните служби и Бюрото по труда.

За съжаление най-важните въпроси, които присъстващите искаха да зададат, не бяха в презентацията. Хората се интересуваха от заплащането, същността на длъжностите и необходимите документи. Но Ваня Мизинева - координатор на проекта, покани всички заинтересовани в стая 212 на ОбА за повече информация. Все пак стана ясно, че заплатата на социалния асистент ще бъде 322 лева, а за домашен помощник - 288 лв.

Parvomai.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини